Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei második negyedévben a világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő G20 csoportnak összesítve 6,9 százalékkal esett vissza az összterméke az év első három hónapjához mérten - áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legújabb összesítésében. Ez felülír minden eddigi negatív rekordot: a 2009-es pénzpiaci válság tetőfokán, az év első negyedévében is mindössze 1,6 szálszákos volt az összesített visszaesés.

Éves alapon 9,1 százalékos volt a G20 zsugorodása a Covid-19 kezelése okán, ami hatalmas zuhanás az első negyedévi 1,7 százalékos mínuszhoz képest.

A legnagyobb esés Indiában volt több mint 25 százalékkal, nem sokkal maradt el Nagy-Britannia 20,4 százalékkal. Mexikóban 17 százalék, Dél-Afrikában 16 százalékot meghaladó volt a zsugorodás. Franciaországban 14 százalékot közelített a mínusz, Olaszországban majdnem 13 százalékos volt a visszaesés.

A negatív adatokat produkáló G20 államok közül Dél-Korea és Oroszország tudták a legjobban átvészelni az időszakot, mindkét országban egyaránt 3,2 százalékos volt a visszaesés.

Ehhez képest Kína, egyedüli G20 államként száguldásba kezdett. Az ország - ahonnét az egész járvány indult - negyedéves összevetésben 11,5 százalékos növekedést könyvelt el. Az adatok alapján az ázsiai ország már túllendült a járvány hatásain, gazdasága éves összehasonlításban is pozitívba fordult, 2019. második negyedévéhez mérten 3,2 százalékkal.