Az athéni kormány szép eredményeket ért el strukturális reformprogramjának végrehajtásában, így végül kezelhető szintre szoríthatja le az államadósságot - adta közre meglepően optimista értékelését az OECD. Ha az elhatározott intézkedéseket pontról pontra végrehajtják, akkor az adósság növekedése 2013-ban tetőzhet, és GDP-hez viszonyított aránya 20 éven belül 60 százalékra mérséklődhet. A szervezet szakértői állítják, hogy előrejelzésüket konzervatív feltételezésekre, a gazdasági növekedésre és a hitelkamatokra adott visszafogott várakozásokra alapították. A piaci elemzők általában pesszimisták, nem bíznak abban, hogy Athén végre tudja hajtani a fiskális reformokat, ami a hivatalok teljesítmények, ezen belül egyebek mellett az adóbehajtás hatékonyságának lényeges javítását tételezné fel.

Az OECD jelentése ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy minden azon múlik, hogy az átalakulások terheit és gyümölcseit igazságosan, a társadalom minden rétegének igényeit figyelembe véve osztják-e szét. A végrehajtás a kulcs, s ezen a téren biztató, hogy a kormány energikusan és határozottan hajtja végre a reformokat. Ennek eredménye, hogy 2010-ben öt százalékra tudták csökkenteni az ennél több mint kétszer nagyobb költségvetési hiányt. Fontos, hogy az athéni döntéshozók jól kommunikáljanak a piacokkal és a társadalommal is, mert enélkül két tűz közé - a bizalmatlan befektetők és az ingerült lakosság nyomása alá - kerülhetnek.

Az OECD jelentése alig említi az államcsőd lehetőségét, amit a piacok még mindig lényegében elkerülhetetlennek tartanak. Az állam fizetésképtelenségét leginkább a bankok szenvednék meg, amelyek semmit sem tudnának kezdeni a könyveikben rekedt görög kötvényekkel.