Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az athéni kormány szép eredményeket ért el strukturális reformprogramjának végrehajtásában, így végül kezelhető szintre szoríthatja le az államadósságot - adta közre meglepően optimista értékelését az OECD. Ha az elhatározott intézkedéseket pontról pontra végrehajtják, akkor az adósság növekedése 2013-ban tetőzhet, és GDP-hez viszonyított aránya 20 éven belül 60 százalékra mérséklődhet. A szervezet szakértői állítják, hogy előrejelzésüket konzervatív feltételezésekre, a gazdasági növekedésre és a hitelkamatokra adott visszafogott várakozásokra alapították. A piaci elemzők általában pesszimisták, nem bíznak abban, hogy Athén végre tudja hajtani a fiskális reformokat, ami a hivatalok teljesítmények, ezen belül egyebek mellett az adóbehajtás hatékonyságának lényeges javítását tételezné fel.

Az OECD jelentése ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy minden azon múlik, hogy az átalakulások terheit és gyümölcseit igazságosan, a társadalom minden rétegének igényeit figyelembe véve osztják-e szét. A végrehajtás a kulcs, s ezen a téren biztató, hogy a kormány energikusan és határozottan hajtja végre a reformokat. Ennek eredménye, hogy 2010-ben öt százalékra tudták csökkenteni az ennél több mint kétszer nagyobb költségvetési hiányt. Fontos, hogy az athéni döntéshozók jól kommunikáljanak a piacokkal és a társadalommal is, mert enélkül két tűz közé - a bizalmatlan befektetők és az ingerült lakosság nyomása alá - kerülhetnek.

Az OECD jelentése alig említi az államcsőd lehetőségét, amit a piacok még mindig lényegében elkerülhetetlennek tartanak. Az állam fizetésképtelenségét leginkább a bankok szenvednék meg, amelyek semmit sem tudnának kezdeni a könyveikben rekedt görög kötvényekkel.