Szeptemberben az energiaárak emelkedése 2008 szeptembere óta a legnagyobb, 18,9 százalék volt az augusztusi 18 százalék után, az élelmiszerárak emelkedése pedig 3,5 százalékról 4,5 százalékra ugrott.

Az OECD-tagországokban az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt szeptemberi maginfláció 0,1 százalékponttal, 3,2 százalékra nőtt - írja az MTI.

Az OECD honlapjára felkerült adatok szerint a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 4,6 százalékra gyorsult fogyasztóiár-emelkedés szeptemberben az augusztusi 4,5 százalékot követően.

Az euróövezetben 3,4 százalékos inflációt mértek szeptemberben az augusztusi 3 százalék után. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt szeptemberi euróövezeti fogyasztói áremelkedés 1,6 százalékról 1,9 százalékra ugrott.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat nemrég azt közölte nem végleges adatként, hogy októberben - 2008 júliusa óta a legmagasabb szintű - 4,1 százalék volt az euróövezeti infláció, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt szeptemberi fogyasztói áremelkedés pedig 2 százalék volt.

Magyarország innen is felfelé lóg ki: itthon 5,5 százalékra ugrott az infláció szeptemberben. Ennél magasabb inflációt kilenc évvel ezelőtt, 2012 októberében (6,0 százalék) mértek utoljára. Az októberi inflációs adatokat november 9-én közli a KSH, amelyekben már érezhető hatása lehet az energiaárak elmúlt időszakban tapasztalt gyors drágulásának.