Az OECD legfrissebb gazdasági kilátásai szerint a globális növekedés idén meredeken, 3 százalék körüli szintre, 2023-ban pedig 2,8 százalékra lassul, ami jóval elmarad az előző, tavaly decemberi gazdasági kilátásokban (4,5, illetve 3,2 százalék) előre jelzett fellendüléstől. 

A háború gazdasági és társadalmi hatása Európában a legerősebb, mivel az itteni országok kitettek az energiaimportnak és a menekültáradatnak.

A magas infláció aláássa a háztartások jövedelmét és kiadásait, ami különösen súlyosan érinti a kiszolgáltatott háztartásokat. A világ legszegényebb gazdaságai számára továbbra is fennáll a súlyos élelmiszerválság kockázata, mivel az ellátási hiányok és a megemelkedett költségek magasak.

Az élelmiszer- és energiaárak további emelkedése és az ellátási láncban továbbra is fennálló kimaradások kulcsfontosságú tényezők, amelyek miatt az infláció magasabb szinten tetőzik, és a korábban előre jelzettnél hosszabb ideig magas marad.

Egyes fejlett gazdaságokban az infláció várhatóan eléri az 1970-es évek óta nem látott szinteket. A költségnyomás várhatóan enyhülni fog, mivel az emelkedő kamatlábak hatása 2023-ra már érzékelhető lesz. A maginfláció azonban az előrejelzések szerint továbbra is a központi banki céltartományok szintjén vagy azok felett marad számos jelentős gazdaságban.

"Az országokat világszerte sújtják a magasabb nyersanyagárak, amelyek fokozzák az inflációs nyomást, és fékezik a reáljövedelmeket és a reálkiadásokat, ami visszafogja a fellendülést" - mondta Mathias Cormann OECD-főtitkár a kilátások bemutatásakor. "Ez a lassulás közvetlenül Oroszország provokálatlan és indokolatlan agressziós háborújának tudható be, amely világszerte alacsonyabb reáljövedelmeket, kisebb növekedést és kevesebb munkalehetőséget okoz."

A kilátások körüli bizonytalanság nagy, amelyet kiemelkedő lefelé mutató kockázatok jellemeznek. Nem tudjuk, meddig tart még Oroszország háborúja Ukrajna ellen, és mennyire súlyosbodhat a helyzet.

Számos alacsony jövedelmű és feltörekvő piacgazdaságot még nagyobb kihívás elé állítanak az emelkedő élelmiszer- és energiaárak, az exportpiacaikon lassuló keresletnövekedés, valamint a tőkekiáramlás lehetősége, ahogy a fejlett országokban emelkednek a kamatlábak.

Továbbá a járványnak még nincs vége - agresszívebb vagy fertőzőbb változatok is megjelenhetnek, és a kínai nulla kovidens politika továbbra is megzavarhatja az ellátási láncokat.

"A kilátások kijózanítóak, és a világ már most megfizeti az orosz agresszió árát" - mondta Laurence Boone vezető közgazdász. "A politikai döntéshozók és az állampolgárok döntő fontosságúak lesznek abban, hogy milyen magas lesz ez az ár, és hogyan oszlik meg a teher. Az éhínség nem olyan ár, amelyet a világnak meg kellene fizetnie."