Az OECD-tagországok kormányainak össze kellene szorítani a fogukat a következő három hónapban, és olyan lépéseket kell bejelenteniük, amelyek csökkentik a hatalmas adósságokat és a költségvetési hiányokat, vagy még mélyebb válságba kerülhetnek - idézte az OECD figyelmeztetését az AFP hírügynökség.

Az ösztönző programokat 2011-ben el kell kezdeni kivonni, amelyek érdekében haladéktalanul mérsékelni kell a költségvetési hiányokat, amelyek rekord magas szintekre emelkedtek, illetve az óriásira nőtt adósságok csökkentésére is szükség van - tették hozzá.

Az OECD előrejelzése szerint ugyanis az adósság meghaladhatja a GDP 100 százalékát az tagországok átlagában jövőre. Ez nagyjából 30 százalékponttal magasabb, mint az az adósságszint, amit a válság előtt mértek 2008-ban.

Mindezt két nappal az uniós csúcs előtt jelentette be a szervezet, amelyen arról tárgyalnak, hogyan tudnák elkerülni a mély válságot az eurózónában a görögországi helyzet kapcsán.

AZ OECD arra figyelmeztetett: jelentős lépések nélkül az adósság szintek tovább fognak nőni közép távon a már most is magas szintekről számos országban, beleértve Japánt, az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot.

Arra tekintettel, hogy az éves államháztartási hiányok az OECD országokban meghaladhatják a GDP 8 százalékát idén, közölték: a kormányoknak el kell kezdeni bejelenteni az ösztönző programok kivonásáról szóló stratégiákat.