Az uniós pénzügyminiszteri tanács azért döntött így, mert a két ország új kötelezettségvállalásokat jelentettek be. A tárcavezetők december elején fogadták el a listát, amelyre az adóelkerülés ellen nem eléggé hatékonyan fellépő államok kerültek fel, miután az EU tájékoztatása szerint közel egy év párbeszéd után sem voltak hajlandóak megfelelő együttműködésre - írja az MTI.

Az eredetileg tizenhét államot tartalmazó feketelistáról több országot rövid időn belül eltávolítottak, például Dél-Koreát, az Egyesült Arab Emírségeket, Makaót, Mongóliát, Panamát és Tunéziát. A törölt országok átkerülnek az úgynevezett szürkelistára, amelyen nagyjából ötven olyan állam szerepel, amely ígéretet tett rá, hogy összhangba hozza szabályait az uniós normákkal. A feketelistán marad Amerikai Szamoa, az Amerikai Virgin-szigetek, Guam, Namíbia, Palau, Szamoa, valamint Trinidad és Tobago.

"A lista sikerét jelzi, hogy csökken az azon szereplő országok száma" - mondta Vladiszlav Goranov, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária pénzügyminisztere, aki szerint ugyanakkor rendkívül fontos annak az ellenőrzése, hogy az államok eleget is tesznek-e majd a vállalásaiknak.

Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos decemberben leszögezte: a lista elfogadását szankcióknak kell követniük, ez azonban egyelőre még várat magára. A tanácsot többen is bírálták amiatt, hogy annyira felvizezte az Európai Bizottság által javasolt kritériumrendszert, hogy az EU egyetlen országa sem kerülhetett fel a listára.