Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei kedden felvették Anguillát, a Bahamákat és a Turks- és Caicos-szigeteket az adóparadicsomok uniós listájára, így a lista 12 országra bővült – számolt be a Reuters.

A Bahamák és Kuba közelében fekvő Turks- és Caicos-szigetek először kerültek fel a listára. A Bahama-szigetek már egyszer szerepelt a listán 2018-ban, majd lekerült onnan, Anguilla pedig egyszer 2020-ban volt már a lajstromban.

Fontos, hogy nem minden offshore-ország szerepel az uniós feketelistán. Az EU jellemzően azokat az államokat bélyegzi meg, amelyek nem elég transzparensek, vagy nem megfelelően szolgáltatnak adatokat az uniós hatóságoknak, esetleg aktívan segítenek a jövedelmek eltüntetésében.

A teljes 12 tagú lista most így fest:

  1. Amerikai Szamoa
  2. Anguilla
  3. Bahama-szigetek
  4. Fidzsi-szigetek
  5. Guam
  6. Palau
  7. Panama
  8. Szamoa
  9. Trinidad és Tobago
  10. Turks- és Caicos-szigetek
  11. Amerikai Virgin-szigetek
  12. Vanuatu

„A vállalkozások tisztességes adóztatása mindannyiunk számára előnyös. Ezért az EU és a nemzetközi partnerek közös érdeke az adóalap-erózió és a nyereségátcsoportosítás elleni küzdelem” – mondta Zbynek Stanjura cseh pénzügyminiszter, akinek országa tölti be az EU soros elnökségét a lista bővítéséről.

„Hiszem, hogy a listán szereplő mind a 12 ország teljesíteni fogja kötelezettségvállalásait, és a lehető leghamarabb végrehajtja a szükséges reformokat az adózás területén, hogy a következő, 6 hónap múlva esedékes felülvizsgálat során lekerülhessenek erről a listáról” – jelentette ki az EU-s politikus.

Az EU külpolitikai döntései során figyelembe veszi a listát, amikor a harmadik országokkal folytatott fejlesztési együttműködésről és egyéb gazdasági kapcsolatokról dönt.