A lengyel statisztikai hivatal (GUS) jelentése szerint a munkanélküliség folyamatosan rekordalacsony szinten áll, ám a munkaerőhiány okozta a lyukakat egyre nehezebb betömni - adta hírül a gazeta.pl, Eddig az ukrán vendégmunkások oldották meg a problémát, ám a jövőben várhatóan kevesebben lesznek.

A GUS adatai szerint a munkanélküliség 2017 januárjában még 8,5 százalék volt, ami júniusra 7 százalékra, novemberre pedig 6,5 százalékra esett. Ezzel párhuzamosan az új álláshirdetések száma is csökkent, ám ez nem jelenti azt, hogy ne a munkaerőhiány lenne a vállalatok legnagyobb gondja, különösen az építőiparban.

A lengyel munkaerőpiacon keletkezett lyukakat az elmúlt években az ukrán vendégmunkások töltötték be - a közgazdászoknak legalábbis ez volt a benyomása. Most azonban úgy néz ki, hogy ez a munkaerőforrás kimerülőben van: decemberben 5,3 százalékkal kevesebb ukrán lépte át a lengyel határt, mint egy évvel korábban.

Az elmúlt évben még nőtt az ukrán vendégmunkások száma a 2016-oshoz képest, igaz, alig 1,4 százalékkal. Ez is arra utal, hogy az ukrán migrációban lévő erőforrás kimerülőben van - mondják az elemzők. Ugyanakkor nő a Fehéroroszországból érkezők száma - tavaly 16,5 százalékos ugrást jegyeztek fel a statisztikusok. Ezzel együtt közülük sokkal kevesebben választják Lengyelországot, mint az ukránok közül.

A fotó forrása: Shutterstock