Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha valóban gyengültek Magyarországon a demokratikus intézmények az elmúlt években, akkor annak elvileg örülhetnek az ország hitelezői, legalábbis erre a következtetésre lehet jutni a Bloomberg elemzése alapján. Az összefoglaló szerint az elmúlt évben a feltörekvő piaci országok közül azok államkötvényei, amelyek autoriter uralom alatt állnak, átlagosan 15 százalékos hozamot biztosítottak vásárlóiknak, míg a demokratikusnak elismert berendezkedéssel rendelkező országok papírjai csak 8,6 százalékosat.

Ebből az következik a cikk szerint, hogy kifizetődő lehet a kötvénybefektetőknek szemet hunyniuk azok felett a jelenségek felett, amelyek az autoriter hatalom velejárói - az emberi jogok megsértése, a szólásszabadság korlátozása - cserébe azért a stabilitásért, amelyet nyújtani képesek.

Bár a jelenség nem új keletű, az elmúlt hetek néhány eseménye emlékeztetőül szolgál arra, hogy mi vezethet a szokásosnál nagyobb nyereségekhez és bukásokhoz a kötvénypiacon. Április 12-én például a várakozásokkal ellentétben Venezuela teljesítette fizetési kötelezettségét az akkor lejáró, 2,5 milliárd dollárnyi adósságára, s ezzel nagyot nyerhettek a kötvényeket időben megvásárló befektetők. Két nappal korábban viszont az elmúlt negyed évszázadban elvileg demokráciaként működő Salvador elvileg becsődölt, a kormány és az ellenzék közötti kötélhúzás közepette ugyanis nem tudott 29 millió dolláros kötelezettségének eleget tenni egy helyi nyugdíjalap felé.

A befektetők ösztönösen ellenérzésekkel viseltetnek egy autoriter rezsim által kibocsátott kötvények iránt, s a szokásosnál nagyobb esélyt adnak arra, hogy azok becsődölnek. Azonban egy ilyen rendszerben a kormány számára az, hogy megőrizze a hatalmát, sokkal fontosabb az emberek jóléténél. Mivel egy államcsőd sokszor a kormány bukásával is jár, ezért az mindent elkövet ennek elkerülése érdekében - mondta a hírügynökségnek Victor Fu, a Stifel Nicolaus & Co. feltörekvő piaci államkötvény stratégája.

Az összefoglaló számos példát hoz fel annak illusztrálására, hogy mennyire igaz ez a megállapítás. A Bloomberg az országok berendezkedésének kategorizálására a Freedom House beosztását használta fel. A 21. században eddig bekövetkezett államcsődök közül egyik sem olyan országban fordult elő, amelyet a szervezet teljes autokráciának nevez.

Egy diktatúrában a befektetők sokkal egyértelműbben látják, ki irányítja az aktuális politikát és az hogyan viszonyul a kötvénytulajdonosokhoz - mutat rá Steve Hooker, a Newfleet Asset Management feltörekvő piaci portfólió menedzsere. Egy demokráciában viszont a befektetőnek több tucat, a politikai irányvonal alakulására befolyással lévő politikus és bürokrata fejével kell egyszerre gondolkodniuk - tette hozzá.