Európában egyre nagyobb gondot okoz a műanyag szemét, amelynek nem kis része Lengyelországba kerül, ezen belül szintén nem kis része illegálisan - derült ki a onet.pl cikkéből. Az ország részben azért lett Európa szeméttelepe, mert kiterjedt újrahasznosító ipar működik ott, amely jó árakat kínál, részben azért, mert könnyen lehet szemétlerakót létesíteni. Ehhez elegendő egy bekerített telekkel rendelkezni.

Az egyik lengyel újságíró nyomozásaiból kiderül, hogy főleg Olaszországból viszik legálisan és illegálisan a lengyelekhez a hulladékot, mert sokkal olcsóbb itt az újrahasznosítás. Az illegális szemétel helyezésrée szakosodott csoportokat hívják ökomaffiának. A hulladékok királyának nevezett Nunzio Perella a lengyel TV riportjában azt mondta, hogy a szemét aranyat ér a megfelelő kezekben.

Bűnöző csoportok kifejezetten hulladékkezelés címén alapítanak cégeket, s erre még támogatást is kapnak, aminek köszönhetően milliós nagyságrendű hasznot tudnak elérni - euróban. Előfordul, hogy a tevékenységük álcázására meggyújtják a hulladékot és ettől függetlenül is sorra jelennek meg tűzfészkek. Nemrégiben Lódz környékén volt ilyen, az oltás egy hétig tartott.

A TVN riportjából az is kiderült, hogy a szemétben általában veszélyes anyagok is vannak. Ezért különösen veszélyes a hulladékok tüze, a füst erősen mérgező lehet. A bűnözők úgy fedik el a mérgező hulladékokat, hogy megváltoztatják a besorolását. A hulladékgyűjtő telepeken elhelyezett szemetet nem válogatják, ezért újrahasznosítani sem lehet azokat.