Októberben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) 15 tagja napi 33,31 millió hordó olajat termelt, 390 ezerrel többet a szeptemberinél, 2016 decembere óta a legtöbbet.

Az OPEC Donald Trump amerikai elnök ösztönzésére az idén júniusban egyezett bele a termelés növelésébe annak érdekében, hogy az Irán ellen elrendelt és novemberben életbe lépő amerikai szankciók miatt ne emelkedjen meg a világpiaci ár. Az olajár azonban ennek ellenére is négyéves csúcsot érintett 86,74 dolláron október elején. Azóta azonban a kínálat növekedésének köszönhetően 76 dollárra csökkent.

Az OPEC októberi termelésnövekedéséhez az Egyesült Arab Emírségek járult hozzá a legnagyobb mértékben: napi 200 ezer hordóval napi 3,25 millióra növelve kitermelését. Az Emírségek termelési kapacitása az év végéig elérheti a 3,5 millió hordót is.

A növekedéshez Líbia járult hozzá a második legnagyobb mértékben, napi 170 ezer hordóval, amivel napi 1,22 millió hordóra emelkedett a termelése. A líbiai olajtermelést azonban a bizonytalan belpolitikai állapotok miatt nem lehet stabilnak tekinteni.