Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A görögök nagy többsége az EU-IMF segélyprogram feltételeinek felülvizsgálatát akarja annak ellenére, hogy ez az ország eurózóna-tagságának végét jelentheti - derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatásból. A GPO SA felmérésében megkérdezett 1600 válaszadó 77 százaléka volt ezen a véleményen. Árnyaltabbá teszi a képet, hogy 52,4 százalék azok aránya, akik szerint akkor is bent kellene maradniuk az monetáris unióban, ha a donor országok továbbra is rákényszerítik az országra a kemény megszorításokat, míg 44,5 százalék azoké, akik szerint ez esetben búcsút kellene inteniük az eurónak.

Összességében még mindig több mint négyötödös a támogatottsága Görögország eurózóna-tagságának. A Bloomberg értékelése szerint a felmérés azt bizonyítja, hogy a június 17-ei választás előtt továbbra is kétséges, milyen utat választ a görög társadalom. A konzervatív Új Demokrácia párt, amely november óta részt vett a második segélycsomag feltételeinek kidolgozásában, és most a paktum megtartása, de lényeges módosítása mellett kampányol, hibahatáron belül vezet a teljesen új egyezséget akaró radikális baloldali Sziriza előtt.

Az első majdnem mindent visz

A Mega TV tévécsatornán ismertetett felmérés szerint az Új Demokrácia támogatottsága 23,4 százalékon áll, míg a Szirizáé 22,1 százalékon. A hibahatár azonban 2,6 százalék. Az első helynek különös jelentősége van a görög választási rendszerben, ugyanis a kormányzóképesség érdekében a győztesnek a szavazati arányával elért képviselői helyeken felül plusz ötven jár a 300 fős parlamentben.

A május 6-ai óta készült felmérések mindegyike azt mutatja, hogy a Sziriza begyűjtötte számos kicsi paktumellenes politikai erő választóit, s ennek köszönhetően szorosan követi az Új Demokráciát. A jelenlenlegi állás szerint akármelyikük is lenne az első, csak 125-130 helyet szerezne a parlamentben, így a 151 fős többséghez koalíciós partnert kellene találnia. Jó hír a paktumpártiaknak, hogy az Új Demokrácia lehetséges szövetségese, a szocialista Paszok - amellyel november óta együtt menedzselték a válságkezelést - 13,5 százalékon áll, míg a Szirizához hasonló radikális párt nincs a kormányzóképesség közelében.

A Görögországot aknazárral körülvenni akaró szélsőjobboldali Arany Hajnal legfeljebb a zárt osztályon találhatna politikai partnert, a kapitalizmus megdöntésében utazó kommunistákkal pedig majdnem ugyanez a helyzet. Marad egy bal- és egy jobboldali paktumellenes párt, amelyek nem a Sziriza örök barátai és túl kicsit lehetnek a parlamenti többség eléréséhez.

Megyünk vagy maradunk

Teljesen megosztottak a görögök abban a kérdésben is, hogy az országuk elhagyja-e az eurózónát végül vagy sem. A GPO felmérésében megkérdezettek 48 százaléka kis esélyt ad ennek, míg 45 százalékuk igencsak sanszosnak tartja a Grexitet. A kormányzóképesség megítélésében a paktumpártiak sokkal jobban állnak. A válaszadók harmada szerint az Új Demokrácia kész e feladat ellátására, míg csak 16 százalék azok aránya, akik szerint a Sziriza kormányzóképes. A felmérés résztvevőinek 57 százaléka szerint az Új Demokrácia nyeri a bő két hét múlva esedékes választásokat.

A közvélemény-kutatás eredményét még nem befolyásolhatta az athéni nemzeti bank tegnap közzé tett vészforgatókönyve. Eszerint az új drachma 65 százalékkal értékelődne le az euróval szemben, ami egyebek mellett 30 százalékos inflációt és az egy főre eső jövedelem 55 százalékos zuhanását hozná.