"Ez egy keserű nap Európának" - idézi az MTI a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusának Twitter-bejegyzését. "Mi felkészültünk, de egy rendezetlen brexit valamennyi lehetőség közül a legrosszabb, az EU-nak is, de különösen Nagy-Britanniának".

A koalíciós társ Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer német hírportálok beszámolói szerint egy berlini pártrendezvényen mondott beszédében kiemelte, hogy van még idő a rendezetlen Brexit elhárításához, és most az a legfontosabb, hogy mindenki "őrizze meg a nyugalmát".

A spanyolok szerint is katasztrófa lenne a rendezetlen kilépés

A spanyol kormány sajnálatát fejezte ki a szavazást követően.

"A megállapodás a lehető legjobb, egy nem rendezett kilépés az EU számára negatív, az Egyesült Királyság számára katasztrófa lenne" - fogalmazott Pedro Sánchez miniszterelnök Twitteren közzétett üzenetében.
Spanyolország erre az esetre készenléti intézkedéseken dolgozik, prioritásként kezelve az állampolgárok jogait.

"Természetesen nagyon rossz hír, de szembe kell nézni vele" - nyilatkozta Josep Borrell spanyol külügyminiszter újságíróknak egy madridi gazdasági rendezvényen. A politikus szerint a negatív eredményre lehetett számítani, de arra nem, hogy ilyen nagy lesz a különbség az elutasító és a támogató voksok között.

A brit kormányfőnek három napja van, hogy bemutassa "a B-tervet". A képviselők álláspontja szerinte "elég világos", mivel több mint a kétszer annyian utasították el a javaslatot, mint ahányan támogatták, annak ellenére, hogy ismerik a lehetőségeket és a figyelmeztetéseket.

A spanyol kormány múlt pénteken jelentette be, hogy készenléti tervet dolgoz ki arra az esetre, ha Nagy-Britannia végül megállapodás nélkül távozik az Európai Unióból. A várhatóan februárban kormány elé kerülő intézkedéscsomag két fő célja, hogy védje az állampolgárok érdekeit és fenntartsa a kereskedelmi folyamatokat. Előbbivel kapcsolatban például elhangzott, hogy rendelet készül a Spanyolországban élő brit állampolgárok társadalombiztosítási jogosultságának, egészségügyi ellátásának, végzettségeik, titulusaik elismerésének garantálásáról.

A kormány emellett hétfőtől elindított egy információs weboldalt is, amelyen a Brexittel kapcsolatos kérdésekről lehet tájékozódni.