Az ázsiai-csendes-óceáni térség nem merül ki Kínában, és a régió országainak szorosabbra kell fűzniük gazdasági kapcsolataikat - hangsúlyozta Olaf Scholz német kancellár egy szingapúri üzleti találkozón hétfőn. A találkozó célja az volt, hogy csökkentse Németország gazdasági függését Kínától. Az eseményen Robert Habeck német gazdasági miniszter is részt vett.

"Az ázsiai-csendes-óceáni térség sokkal több Kínánál" - szögezte le Scholz ázsiai körútjának második napján. A kancellár látogatásának csúcspontja a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozója lesz az indonéziai Bali szigetén.

"Üzenetem a következő: Németország szeretné szorosabbra fűzni a gazdasági együttműködést a régióval" - mondta Scholz a résztvevőknek.

Kína marad is Berlin fókuszában, meg nem is

A kancellár azt is elmondta, hogy bár nem áll szándékában felrúgni a kapcsolatokat Kínával, a Kínai Kommunista Párt legutóbbi pekingi kongresszusa megmutatta, mennyit változott az ország az elmúlt 5-10 évben.

"Politikai és gazdasági megközelítésünknek ezt figyelembe kell vennie" - tette hozzá Scholz, aki azt is elmondta, bár Kína természetesen fontos gazdasági és kereskedelmi partner marad Németország számára, kettőn áll a vásár.

 

A kancellár bejelentette, hogy a német nemzetbiztonsági stratégiának kiemelt része lesz az egyoldalú függőségi viszonyok felszámolása a nyersanyagok és a fontos technológiák terén. Az ellátási láncok biztonsága érdekében kiszélesítik a kereskedelmi kapcsolatrendszerüket.