A német kormányfő az ukrán elnökkel tartott közös berlini tájékoztatóján elmondta, hogy az orosz támadás ellen védekező Ukrajna készen áll a békére, ugyanakkor joggal és teljes támogatásunkkal követeli, hogy a béke ne egyszerűen a háború befagyasztása vagy egy orosz békediktátum legyen.

Ezért Oroszországnak vissza kell vonnia csapatait a megtámadott országból – tette hozzá Olaf Scholz, hangsúlyozva, hogy hazája, amely a második helyen, rögtön az Egyesült Államok után áll a védekezést a legtöbb fegyverrel és hadianyaggal segítő országok listáján, addig támogatja Ukrajnát, amíg csak szükséges.

A német kancellát arról is beszélt, hogy az Ukrajnának nyújtott német humanitárius és katonai segítség értéke elérte a 17 milliárd eurót, és a napokban elfogadtak egy minden korábbinál nagyobb, 2,7 milliárd eurós katonai támogatási csomagot, amelybe többek között légvédelmi rendszerek és páncélosok is tartoznak.

Ugyanakkor Németország kevésbé látványos módon is segíti a védekezést, mindenekelőtt ukrán katonák képzésével és egy-egy Lengyelországban, Szlovákiában és Romániában kialakított szerelő-karbantartó állomással.

Volodimir Zelenszkij első németországi látogatása

Előre nem bejelentett látogatásra Németországba utazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap, a hazája elleni orosz támadás megindítása óta először. Az ukrán elnök a biztonsági okokból előre nem bejelentett látogatásról Twitter-oldalán vasárnap kora reggel közölte, hogy megérkezett Berlinbe. Az eddigi legnagyobb, közel 3 milliárd eurós rendkívüli katonai támogatási csomagról a német minisztériumok titokban állapodtak meg, és hírét kifejezetten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök május 14-i németországi látogatásának napjára időzítették, valamint a Károly-díj átadójára, amellyel Volodimir Zelenszkijt és az ukrán népet tüntették ki vasárnap a németek. Bővebben --->

Az ukrán elnök legújabb vágya: egy vadászgép-koalíció

Volodimir Zelenszkij a közös berlini sajtótájékoztatón kijelentette: mindenki azt szeretné, hogy a lehető leghamarabb véget érjen a háború Ukrajnában, és eljöjjön a béke.

Az ukrán elnök azt is világossá tette, hogy nem támadják Oroszországot, hanem Ukrajna legitim, világszerte elismert határai között védekeznek az orosz agresszióval szemben. „A műveletek célja az orosz megszállás alatt lévő területek felszabadítása, Oroszország elleni támadásra pedig nincs időnk, elég katonánk és fegyverünk sem" – jelentette ki az ukrán elnök.

Hozzátette, hogy hazája védelmi képességének erősítésében a következő cél a légierő fejlesztése nyugati vadászgépekkel, ezért igyekszik megszervezni egy vadászgép-koalíciót, és szeretné elérni, hogy Németország is csatlakozzon.

Volodimir Zelenszkij továbbá köszönetet mondott a német kormánynak és összességében a német népnek az Ukrajnának nyújtott rengeteg támogatásért valamint az ukrán menekültek befogadásáért.

Zelenszkij dühében a Barátság felrobbantásával akart ártani a magyaroknak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban arról beszélt, hogy fel kellene robbantani a Barátság kőolajvezetéket – szerepel a The Washington Post által megszerzett legújabb titkos amerikai hírszerzési jelentésekben. A titkos iratokból többek között kiderül, hogy Ukrajna orosz falvak elfoglalására tett javaslatot, hogy kiszélesítse a befolyását Moszkvánál. Bővebben --->