Pozitívan látja az energetika piac kilátásait az Erste Bank, árcsökkenésre viszont csekély az esély, sőt, az új, fenntartható modellre való váltás inkább az árak emelkedése felé mutat.

Az olaj világpiaci ára az idei első félévben 80-90 dollár között alakulhat, és ez a szint az év második felében akár tovább is emelkedhet az olajpiacot jelenleg jellemző többletkínálat eltűnésével” – mondta Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője az Erste Befektetési Zrt. és a Random Capital Zrt. közös sajtótájékoztatóján.

Az európai gázpiacon a tavaly év végi nyomás ugyan mostanra enyhült valamelyest, az árak azonban továbbra sem nevezhetők alacsonynak, jelenleg a 2020-as átlagár 6-7-szeresén folyik a kereskedés. Az európai gázkereslet növekedése folytatódhat a gazdasági kilábalás és az energiafordulat, vagyis az atom- és szénerőművek leállítása miatt.

Az energiaárakban a legnagyobb felfelé ható kockázatot idén egy esetleges orosz-ukrán konfliktus jelenti, míg jelentősebb árcsökkenést a koronavírus-járvány egy újabb nagyobb, a gazdaságokat visszafogó hulláma eredményezne. Az olaj- és gázipari részvények továbbra is alulárazottak, így a kisbefektetőknek is érdemes ezekben gondolkodni, de a német atomerőművek bezárása miatt ajánlott megnézni a nukleáris energiával foglalkozó kanadai és francia cégek papírjait, illetve a megújuló energiaforrások területén is több jó befektetési lehetőség kínálkozik – mondta Pletser.

Az inflációs nyomásra reagáló jegybanki szigorítások ellenére továbbra is jelentős szabad pénzmennyiség keresi a helyét a világban. Így a részvénypiacokon van tér a növekedésre. Tavaly a hagyományos energiaszektor mellett a bankok, valamint a kereskedelmi cégek és az ingatlantársaságok teljesítettek jól. Az idén érdemes figyelni azokra az értékalapú cégekre, amelyek inflációs környezetben képesek áremelést érvényesíteni a fogyasztók felé, a szektorok tekintetében pedig az ipar, technológia, fogyasztás és egy csillapodó pandémia esetén a turizmushoz köthető iparágak lehetnek érdekes célpontok” – mondta Varga Ádám, Advisory desk és termékfejlesztési vezető. 

Az idén is van potenciál az ESG, vagyis a társadalmi és környezeti hasznosságot figyelembe vevő részvényekben. A befektetők egyre nagyobb része már nem „csak” hozamot vár a pénzétől, hanem azt is, hogy valamilyen jó környezeti vagy szociális célt is szolgáljon. Az Erste Alapkezelő jelenleg hét fenntartható befektetési alapot működtet, amelyek nettó eszközértéke tavaly év végén meghaladta a 30 milliárd forintot. Az Erste Asset Management 19 ESG-alapjában ezen túl további közel 170 milliárd forint hazai befektetést kezeltek 2021 végén.

Az Erste Befektetési Zrt. tavaly ősszel vásárolta meg a Random Capitalt, a tranzakció eredményeként pedig az Erste csoportszinten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) első számú kereskedőjévé vált. A két, jogilag független, de egyaránt Erste kötelékéhez tartozó kereskedőház tavaly együtt a legnagyobb forgalmat érte el a BÉT-en a maga 1766 milliárd forintos részesedésével. A Random Capital forgalma a BÉT-en tavaly elérte a 356 milliárd forintot, míg az Erste Befektetési Zrt. forgalma 1410 milliárd forint volt 2021-ben.