Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel állami olajvállalat, a PKN Orlen csökkentette az olajvásárlását a Rosznyeftytől, nem sokkal azután, hogy aláírta olajvásárlási szerződését az amerikai Exxon Mobillal évi egymillió tonna szállítására - vette át az orosz Kommerszant hírét az onet.pl. Az orosz sajtóorgánum szerint az orosz felet nem éri veszteség, mert van piaca az így megmaradó olajnak.

Az eddigi szerződés a Rosznyeft és a lengyel Orlen között évente 5,4-6,6 millió tonna olaj szállításáról szólt, ez volt az orosz vállalat egyik legnagyobb exportszerződése, amelyet még 2019-ben írtak alá 2 évre. Hasonló megállapodást kötött a gdanski olajfinomítóval, a Lotusszal, amely 2,8-5,6 millió tonna olaj szállításáról szól évente. Ez a szerződés is 2021-ig szól, a Kommerszantnak arról nincs információja, hogy e megállapodásnak mi lesz a sorsa.

Az Argus árinformációs szolgáltató februárban úgy értesült, hogy a lengyel cégek nem akarják meghosszabbítani olajvásárlási megállapodásaikat a Rosznyefttyel. Az indoklás szerint egyre versenyképesebb az import a balti kikötőkön keresztül a Barátság olajvezetékkel. Az információszolgáltató szerint az az orosz olaj, amelyet nem szállítanak le az Orlennek, szintén a Balti-tenger kikötőibe kerül, ahonnan exportálhatják más vevőknek.

A Kommerszant szerint a lengyelek azért csökkentették a vásárlást Oroszországtól, mert az utóbbi években egyre határozottabban törekednek leválni az orosz szállításokról. A lap emlékeztet rá, hogy 2016-ban Szaúd-Arábiától vettek először olajat, majd Algériától, Nigériától és az USA-tól is vásároltak. Végül megkötötték a szerződést az Exxon Mobillal.