Az olajárak hordónként több mint 4 dollárral csökkentek hétfőn a kereslet visszaesése miatti félelmeknek köszönhetőn: a kiábrándító kínai gazdasági adatok felerősítették a globális recesszióval kapcsolatos aggodalmakat. Kínában a kormány nem titkolja, hogy válságba került a gazdaság, már kamatcsökkentéssel próbálják támogatni a növekedést, miközben a feldolgozóipari adatok jóval rosszabbak lettek a vártnál.

Mindez lejjebb rántotta az olajárakat is: hétfő délben a Brent nyersolaj határidős jegyzése 4,75 dollárral, azaz 4,84 százalékkal, hordónként 93,40 dollárra esett, miután pénteken 1,5 százalékos csökkenéssel zárt. Az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj 4,52 dollárral lett olcsóbb, azaz 4,91 százalékot esett az ára, délben 87,57 dolláron állt, miután az előző ülésen 2,4 százalékos esést produkált.

Brutálisan visszaesett az olajkereslet

A Brent nyersolaj iránti érdeklődés augusztus közepéig 20 százalékkal csökkent tavaly augusztushoz képest. Vagyis ötödével kevesebb olajat vásárolnak a piacon, mint tavaly a nagy koronavírus-járvány utáni felpattanáskor, amikor az olajárak elkezdtek gyorsan emelkedni.

„Az érdeklődés továbbra is csökken, egyes (piaci szereplők) nem érdekeltek abban, hogy a volatilitás miatt megérintsék. Véleményem szerint ez az oka annak, ami a lefelé irányuló nagyobb volumeneket eredményezi” – mondta Giovanni Staunovo, a UBS olajipari elemzője a Reutersnek, hozzátéve, hogy a hétfői esés kiváltó oka a gyenge kínai adatok voltak.

Érvelését alátámasztják az ország finomítói adatai is: a finomított olajkibocsátás napi 12,53 millió hordóra (bpd) csúszott vissza, ami 2020 márciusa óta a legalacsonyabb szint. 

Az ING bank a korábbi 4,4 százalékos előrejelzésről 4 százalékra csökkentette a 2022-es kínai GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését, és figyelmeztetett, hogy további leminősítés lehetséges. Közben az első és második negyedévben a lezárások miatt gyakorlatilag stagnált a kínai gazdaság

A dollár árfolyam betehet még a magyar autósoknak

Az olajat általában amerikai dollárban árazzák, így egy erősebb zöldhasú drágítja a nyersanyagot más valuták tulajdonosai számára. Most a forintnak nem kedvező ez a kurzus: délután 15:45-kor már 391 forint felett volt a váltás a Stooq.com adatai szerint.

Mindez annyiban rossz hír itthon, hogy a Mol Nyrt. ugyan az orosz Uralt vásárolja, de a Brent alapján számítják ki a nagykereskedelmi árakat és a jövedéki adót is, vagyis eshetnek a hazai nem hatósági áras üzemanyagdíjak. Az orosz nyersolaj a szankciók miatt sokkal olcsóbb, mint a Brent: a Nesté adatai szerint jelenleg 32,9-33 dollárral kerül kevesebbe az Ural.

Mindez a szankcióknak is köszönhető: mivel az Európai Unió és az Egyesült Államok embargót hirdetett a tengeri orosz olajszállítmányokra, így az orosz olajra kisebb a kereslet. Bár Kína és India nagyobb mennyiségben vásárol Uralt, de kevesebb – számukra drágább – Brentet és WTI-t, valamint Arabic Light és Medium olajakat vásárolnak.

Irán hozhat még további áresést

A 2015-ös iráni atomalku felélesztéséről szóló tárgyalások szintén a figyelem középpontjában voltak hétfőn. Az olajkínálat növekedhet, ha Irán és az Egyesült Államok elfogadja az Európai Unió ajánlatát, amely megszüntetné az iráni olajexportra vonatkozó szankciókat - mondták elemzők.

Irán hétfőn éjfélig válaszol az Európai Unió "végleges" szövegtervezetére a 2015-ös nukleáris megállapodás megmentése érdekében - közölte külügyminisztere, aki felszólította az Egyesült Államokat, hogy mutasson rugalmasságot a három fennmaradó kérdés megoldása érdekében.