Az európai bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán jelentette be, hogy megvalósul az unió teljes orosz olajembargója. A hatodik szankciós csomag minden bizonnyal messze a legfájóbb lesz az Vlagyimir Putyin elnök számára, de a féléves türelmi idő miatt, kellő ideje lesz mindent elkövetni a kár minimalizásához, derül ki a BBC írásából.

Ugyan az EU szerint ez az időtartam az, ami kellően fenyegető, de a tagállamok számára is megfizethető, Tyler Kustra, egy Notthanhami Egyetemen oktató szankciószakértő elmondása alapján az embargó pusztán félmegoldás, így aligha lesz komolyabb hatása arra, hogyan folytatja Ukrajna megszállását Putyin.

A félidő Putyinnak dolgozik

A legjobb esetben is hat hónap múlva várható a szankció foganatosítása, ráadásul még közel sem lesz teljes, hiszen hazánknak és Szlovákiának, kiemelt függőségünk miatt, 2023 végéig lett engedélyezve, a majdani embargó figyelmen kívül hagyása.

Az eredmény az, hogy Putyin bankszámláira továbbra is naponta több száz millió euró fog befolyni, ebből a pénzből pedig közvetlen finanszírozhatja költséges háborúját.

A Transport & Environment elemzése szerint, jelenleg napi 285 millió dollárt, azaz több mint 100 milliárd forintot keres Európa függőségén Oroszország. Ez a fél éves időtartamra leteltére megközelítheti a 18,4 ezermilliárd forintot is.

A türelmi időt Putyin minden bizonnyal újabb ázsiai vásárlók megszerzésére, és a meglévőknek eladni szánt mennyiség növelésére használja majd. Ugyan Kína irányába a vezetékek közel sem rendelkeznek olyan kapacitásokkal, mint az Európa felé tartók, az olaj szállítása viszonylag könnyen megoldható tankerhajókon is.

Ázsián a világ szeme

A kérdés itt az lehet, születik-e nemzetközi konszenzus, és képesek lesznek-e az Ázsiai országok hátat fordítani, a meglehetősen nyomott áron felkínált orosz olajra. Egy múlt-héten megrendezett panelbeszélgetésen, a Republlikon által meghívott szakértők úgy vélekedtek, Ukrajna újabb területeinek hivatalos elcsatolása lehet az, ami végleg eldönti Oroszország megítélését a nyugati világon túl is.

Kustra szerint az olaj embargó nem elég komoly lépés. Azt mondta a földgáz csapokat kéne elzárni, ezzel a lépéssel lehetne csak demonstrálni mennyire valós politikai akarat van az orosz atrocitások megfékezésére, de ami még fontosabb, hogy Putyin sokkal kevesebb helyre tudná eladni az orosz gázt.