Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A héten Szijjártó Péter külügyminiszter többször jelezte, hogy a magyar kormány nem szavaz meg olyan uniós szankciókat, amelyek ellehetetlenítenék az orosz kőolaj és földgáz szállítását, még akkor sem, ha haladékot kapnánk. Ezt megismételte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtökön, és jelezte, hogy ezt levélben Orbán Viktor miniszterelnök is közölte az Európai Bizottság elnökével.

A miniszterelnök szerint jelenlegi formájukban a szankciók nem csak Magyarország energiabiztonságát ássák alá, de az EU egységét is az ukrajnai invázióval szembeni fellépésnél – áll a Financial Times szerint Orbán levélben, írta meg a hvg.hu. Orbán szerint az alternatív szállítást biztosító beruházások állami forrásokat vonnának el egy olyan pillanatban, amikor az "EU-támogatások számunkra csak papíron érhetők el". (Utalt a miniszterelnök a jogállamisági mechanizmus keretében nemrég elindult uniós eljárásra Magyarország ellen.)

Gulyás Gergely szerint Magyarország és Szlovákia van a legrosszabb helyzetben, a magyarok orosz kőolajnak való kitettsége körülbelül kétharmada a teljes kőolaj-felhasználásnak, a szlovákoknál ez az arány pedig még magasabb - idézte a minisztert az MTI.

Fáj és fáj

A miniszter szerint a kőolajra és földgázra vonatkozó szankciók hatására 700 forintos benzin és 800 forintos gázolajár lenne, valamint Magyarország ellátásbiztonsága sem lenne garantálható. Ezért a kormány korábban is világossá tette, hogy nem tud támogatni "ezen a területen ebben a formában" szankciókat - mondta Gulyás a Hír TV csütörtök esti műsorában, hozzátéve, hogy ezt Orbán Viktor is egyértelművé tette az Európai Bizottság elnökének írt csütörtöki levelében.

Olyan szankciókat szabad elfogadni, ami annak fáj, akit büntetni akarunk és nem fáj jobban annak, aki egyébként büntetni akarja az Ukrajnával szembeni agresszió miatt Oroszországot - jegyezte meg Gulyás.

Tárgyalás és pénz

Miután teljes egységre van szükség, és enélkül szankciók nem fogadhatók el, ezért ha az Európai Bizottság fenn akarja tartani az egységet, amely a háború miatt az uniót jellemezte, akkor tárgyalni kell - jelezte a miniszter. Magyarország pontosan el tudja mondani, hogy az országnak a helyzet mennyivel kerül többe, mint más tagállamoknak, miben más a helyzetünk, mennyi idő alatt és milyen költségekkel lehetséges az átállás és milyen költségek megtérítését várja el az uniótól Magyarország - közölte Gulyás.