A világ egyik legnagyobb olajmultija, a BP gyökeresen megváltoztatta várakozásait az olajkitermelés jövőjét illetően. A vállalat elemzői úgy vélik, hogy a koronavírus-válság felgyorsítja a világ energiaiparának átállását a fosszilis energiahordozókról az alternatív forrásokra - idézi a vállalat legfrissebb stratégiai tanulmányát a Financial Times. A BP óvakodik attól, hogy előrejelzéseket adjon, e helyett lehetséges forgatókönyvekről beszél, de ezekből kapásból hármat készítettek a cég szakértői.

A három várakozásban az a közös, hogy arra számítanak: a következő 30 évben fokozatosan csökkenni fog a kőolaj iránti kereslet. Azaz: véget ér a fekete arany diadalmenete, amely az elmúlt 100 évet jellemezte. Az első, a "business as usual" forgatókönyv abból indul ki, hogy a kormányzati energiapolitikák, a technológia fejlődése és a társadalmak érzékenysége ugyanúgy fog alakulni, mint az elmúlt években, azaz a kormányok nem gyorsítják fel a kőolaj kiszorítását a fogyasztásból, mert a választók nem igénylik ezt. Ennek az eredménye az lesz - így a BP -, hogy az olajkereslet helyreáll a koronavírus-válság után és a kitermelés a 2020-as évek elején érheti el a csúcsát.

Drámai változás

A két további forgatókönyv azzal számol, hogy agresszívebb intézkedéseket hoznak a klímaváltozás megelőzése érdekében, így az olajkereslet nem fog teljesen helyreállni a koronavírus-válság után. Ezt azt jelenti, hogy elképzelhető, hogy a 2019-es napi 100 millió hordós fogyasztás volt a csúcs, és innentől kezdődik a lejtmenet. Ez drámai változás a BP korábbi előrejelzéseihez képest: tavaly például azt a várakozást fogalmazták meg, hogy az olajfogyasztás csúcsa a 2030-as évek elején lesz.

Az olajipar vállalatai és szakértői egyelőre csak találgatják, milyen hatása lesz annak, hogy idén a gazdaság karanténba zárása miatt tíz százalékkal visszaesett a világ kőolajfogyasztása. Azt, hogy érdemes a víziókat minél inkább konkretizálni, jól mutatja, hogy áprilisban "megtörtént a lehetetlen" is az olajpiacon, miközben az idén már szinte biztosan kevesebb olajat fogyaszt majd a világ, mint a tavalyi, amúgy szintén szegényes évben. Nagy kérdés, milyen hosszabb távú hatásai lesznek például az utazások elmaradásának - ha óvatosabbá válnak az emberek, az nem marad hatás nélkül például a légi közlekedésre, amely a legnagyobb üzemenanyag-fogyasztó ágazat, s ezért kedves az olajipar szívének.

Azért csak óvatosan...

Az, hogy az olajfelhasználás eléri a csúcsát, még nem jelenti azt, vége az olajkorszaknak. A fekete arany nem adja meg magát könnyen, a felhasználás visszaszorulása évtizedeken át tartó, lassú folyamat lesz - mondta a brit üzleti lapnak korábban Bernard Looney a BP frissen kinevezett vezérigazgatója. Ugyanakkor a kilátások megváltozása az olaj jövőjével kapcsolatban átformálja a befektetői várakozásokat. Nyilván egyre kevésbé lesznek hajlandóak finanszírozni az új olajkutatási projekteket.

A BP a nyár végén jelentette be, hogy kitermelését 40 százalékkal csökkenti, miközben az alternatív energiahordozók felhasználását a tízszeresére akarja növelni 2030-ig - és 2050-től nettó szén-dioxid-semleges tevékenységet kíván folytatni. Ezzel összefüggésben a multinacionális vállalat azt is jelezni akarta, hogy az energiapiac kilátásai a következő 30 évre igen bizonytalanok.

Az egyik nehezen kalkulálható tényező a közlekedés energiahatékonyságának és elektromos átalakításának alakulása. A földgáz lassabban fog visszaszorulni, mint az olaj, mert a kis pénzű feltörekvő országoknak átmeneti üzemanyagként szolgál a fosszilis és a megújuló energiahordozók korszaka között.