Az országnak a lehető leghamarabb meg kell találnia a kiutat a politikai válságból, és az új kormány egyik első dolga lesz kidolgozni a jövő évi költségvetést - mondta a politikus-jogász (képünkön) az elnökkel tartott találkozója után az MTI beszámolója szerint.

A párton kívüli - az M5S által jelölt - Conte a múlt héten lemondott, mert a másik koalíciós partner, a Matteo Salvini kormányfőhelyettes és belügyminiszter vezette, jobboldali Liga kilépett a kormányból.

Luigi Di Maio, az M5S vezetője szerda este jelentette be, hogy pártja hajlandó kormánykoalíciót alakítani a PD-vel, és az új kabinetben is Conte lesz a miniszterelnök. Di Maio közölte, hogy mozgalma végre akarja hajtani azt a programot, amelyre a választóktól megbízatást kapott. A kormányválságról azt mondta: "nincsenek jobboldali vagy baloldali megoldások, csak megoldások". A PD-t vezető Nicola Zingaretti pedig már előtte kijelentette, hogy a két pártnak eltökélt szándéka egy közös platform kialakítása az ország érdekében.

Matteo Salvini szerint több tízmillió olasz választó "elképedve" szemléli azt a "szégyenteljes színházat", amellyel az M5S és a PD a bársonyszékeket készül felosztani egymás között. Véleménye szerint Contét Biarritzban, a G7-csúcstalálkozón választották meg ismét olasz miniszterelnöknek. Az Olaszország "határain kívüli hatalmakat" zavarta a Liga eddigi kormányzása, amely az olaszok méltóságát, büszkeségét és szuverenitását védte. Párizs, Berlin és Brüsszel érdeke az, hogy Rómában gyenge kormány legyen - tette hozzá a távozó külügyér.

Conténak várhatóan néhány napba fog telni, hogy összeállítsa kormánya névsorát, és utána erről be kell számolnia az államfőnek, majd a kormánytagoknak leteszik a hivatali esküt.