Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olasz parlament költségvetési bizottsága nem mondott véleményt a római kormány végleges költségvetési csomagjáról, mivel nem kapta meg. Az eredetileg csütörtökön vagy pénteken tervezett parlamenti szavazás sem kezdődött még el.

A felsőházban az utolsó hírek szerint a frakciók szombat kora délután jelenthetik be szavazási szándékukat, a költségvetésről való szavazást pedig este nyolc órától tűzték ki, vagyis éjszakába nyúlik majd - írja az MTI.

A szenátus után a képviselőháznak is véleményt kell nyilvánítania, az alsóházban a karácsony utáni napokban tarthatják a szavazást. Várhatóan a kormány bizalmi szavazásra bocsátja a csomagot.

Miért késnek?

Sajtóértesülések szerint a késést az okozza, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S)-Liga kormány végleges költségvetése még mindig nem készült el.

Miután a római kormány 2,4 százalékról 2,04-re csökkentette a GDP-arányos hiánycélt és az Európai Bizottság bejelentette, hogy nem indít túlzottdeficit-eljárást Olaszországgal szemben, a római pénzügyminisztériumban megkezdődött a részletes intézkedések összeállítása.

Lapértesülések szerint azonban több kérdésben továbbra sincsen megállapodás a két kormánypárt között. Korábban például bejelentették, hogy jövő szeptemberig felfüggesztik a közigazgatási dolgozók nyugdíjazását, de ez azonnali tiltakozáshoz vezetett a közszféra részéről. Nincsen véglegesítve a nyugdíjakra kivetett új többletadózási rendszer sem.

Teljes a tanácstalanság

A teljesen tanácstalan római parlamentben Emma Bonino, az Europa+ nevű párt szenátora azt mondta: az M5S és a Liga nem tudja, mi az a parlamentáris demokrácia.

Giorgio Napolitano volt államfő szerint a kormány megalázza a parlamentet.

A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) párt a költségvetést a római kormány Caporettójának nevezte.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök is elismerte, hogy a költségvetési szavazás "a kilencvenedik percre" maradt. Conte elhalasztotta a szokásos évvégi sajtótájékoztatóját, amelyet a költségvetés végleges megszavazása után tart meg.