Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik vezető londoni gazdasági-üzleti kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértői "jó" és "rossz" kimenetelű adósságfolyamatokat modelleztek a két országra.

Spanyolország GDP-arányos államadósság-rátája a ház szerint még a rossz forgatókönyv alapján sem emelkedne 75 százalék fölé, bár ehhez az szükséges, hogy a spanyol bankok ne szenvedjenek el jelentős tőkeveszteséget beragadt ingatlan-portfolióikon, és ne szoruljanak további állami finanszírozásra.

Spanyolország számára kulcsfontosságú, hogy az export az euró ereje ellenére is erőteljes, és az üresen álló, eladatlan ingatlanok tulajdonosai zömmel középosztálybeli családok, amelyek egyelőre "nem zúdították rá a piacra" ingatlanaikat.

Spanyolországnak van esélye

Kis szerencsével Spanyolországnak valós esélye van a törlesztésképtelenné válás és az adósságátrendezés elkerülésére - áll a CEBR csütörtöki londoni elemzésében.

A ház szerint Olaszország esetében "mást mutatnak a számítások". A kiinduló adóssághelyzet itt sokkal rosszabb: az olasz adósságráta a hazai össztermék 128 százaléka. Jóllehet a Berlusconi-kormány költségvetési politikája feszes, ám nem eléggé az. Ha pedig a piac továbbra is 6 százalék körüli hitelköltséget kényszerít Olaszországra, és a gazdasági növekedés üteme zéró közelében marad, a CEBR számításai szerint a GDP-arányos olasz államadósság-ráta 2017-re 150 százalékig emelkedik.

A cég előrejelzési modellje szerint az olasz gazdaság növekedése "olyan vérszegény", hogy ha az olasz hitelköltségek vissza is süllyednének 4 százalékra, az adósságráta akkor is 123 százalék lenne 2018-ban.

A CEBR szakértői szerint a kötvénypiac túl derűlátóan ítéli meg a térség növekedési kilátásait, és ennek alapján azt feltételezi, hogy 7 százalék körüli az a kritikus kötvényhozam, amely felett a régiós országok adósságpozíciója fenntarthatatlanná válik. A dél-európai növekedési ütemek azonban nagyon lanyhák, mivel ezeknek az országoknak a versenyképessége megszenvedte euróövezeti tagságukat, és ennek alapján a fenntartható legmagasabb kötvényhozam inkább 4-5 százalék - áll az elemzésben.

A CEBR londoni szakértői szerint ha egyetlen euróövezeti tagállam is leállna adósságai törlesztésével, a piac valószínűleg a többi gyenge tagországra is nyomást gyakorolna, felhajtva kötvényhozamaikat. Ez "egyre vonzóbbá tenné" a távozást az euróövezetből, és emiatt a cég a csütörtöki elemzés szerint borúlátó módon ítéli meg annak esélyeit, hogy egyben tartható-e a valutaunió.

Nem áll meg a járvány

Más nagy londoni házak már komoly eséllyel jósolják az euróövezet szétesését.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-befektetési elemző központ szakértői a görögországi finanszírozási csomag jelentős kibővítéséről döntő múlt havi brüsszeli euróövezeti válságcsúcs után úgy vélekedtek: korántsem egyértelmű, hogy a csomag megállítja az adósságválság már megindult járványszerű átterjedését a nagyobb eurógazdaságokra. A ház akkori kommentárja szerint például a piac egyre inkább felismeri, hogy Olaszország problémái "meglehetősen hasonlítanak" Görögországéihoz, különösen ami a "fenntarthatatlanul magas" olasz adósságrátát illeti.

A Capital Economics londoni elemzői mindezek alapján megerősítették azt az előrejelzésüket, hogy "felesnél kisebb" az esélye a jelenlegi összetételű euróövezet fennmaradásának a következő négy évben.