Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Fellélegezhet Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, szinte az utolsó pillanatban az év végi határidő előtt, de megkapta a zöld jelzést a kormány jövő évi költségvetési terve a parlament felsőházától – írja a Bloomberg.

A több mint 30 milliárd eurós büdzsé részben a jobboldali koalíció kampányígéreteinek tesz eleget, például adócsökkentéseket a vállalkozók számára. Az összeg jelentős részét fordítják emellett az energiakrízis enyhítésére már be is vezetett intézkedések finanszírozására.

Ugyanakkor az ősszel beiktatott kabinet arról is tanúbizonyságot tett, hogy hajlandóak együttműködni az Európai Unióval. Róma elállt ugyanis attól a tervtől, hogy a kereskedőknek törvény adta joguk legyen visszautasítani a hitelkártyás fizetést abban az esetben, ha a tranzakció nem éri el a 60 eurót.

Az EU a közelmúltban fogalmazott meg kritikát ezzel a tervvel kapcsolatban, ahogy azt is kifogásolták, hogy a kabinet novemberi határozata alapján jövőre már 5000 euró lesz Olaszországban az új készpénzfizetési plafon az eddigi 2000 euró helyett. Sokan attól tartanak, ez az árnyékgazdaság megerősödéséhez vezethet majd.

Meloniék erre az évre azt a célt tűzték ki, hogy a költségvetési deficit a GDP 5,6 százalékát tegye ki, 2023-ban pedig a 4,5 százalékát, hogy 2025-re aztán elérjék a maastrichti 3 százalékos értéket.