Az ipari termelés szezonális kiigazítással számolva 0,2 százalékkal esett vissza decemberben az előző hónaphoz képest. A Reuters által megkérdezett elemzők 0,3 százalékos emelkedésre számítottak a novemberben mért 1,4 százalékos csökkenés után.

A naptárhatással kiigazított adatok szerint éves összehasonlításban 2,0 százalékkal csökkent Olaszország ipari termelése. Decemberben már a 22. egymást követő hónapban jegyeztek fel csökkenést. Elemzők jobb adatot, 1,4 százalékos visszaesést vártak a novemberi 4,2 százalékos mínusz után.

A negyedik negyedévben 0,8 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző három hónaphoz képest. A tavalyi év egészében a kiigazítatlan adatok szerint 10,9 százalékkal, szezonálisan kiigazítva pedig 11,4 százalékkal esett vissza a harmadik legnagyobb euróövezeti gazdaságban az ipari termelés.

Olaszországban az ipari termelés általában szoros összefüggést mutat a hazai össztermék alakulásával (GDP).

A tavalyi negyedik negyedévben a vártnál kevésbé csökkent a gazdaság teljesítménye, de a koronavírus-járvány által dominált év egészét tekintve a második világháború óta nem volt ilyen súlyos a visszaesés. Az első becslés szerint az előző negyedévhez képest 2,0 százalékkal, éves összevetésben pedig 6,6 csökkent a hazai össztermék (GDP) október-decemberben. A 2020-as év egészében 8,8 százalékkal csökkent az olasz gazdaság teljesítménye, míg az előző évben 0,3 százalékos növekedést mértek.

A kormány a tavalyi évre 9,0 százalékos GDP-csökkenésre számított, 2021-re viszont 6,0 százalékos növekedést vár. Az olasz statisztikai hivatal decemberben közölt prognózisában 4 százalékra tette a GDP-növekedés idén várható ütemét.

Az euróövezet harmadik, egyben a világ kilencedik legnagyobb gazdasága zuhanórepülésre váltott tavaly az első fél évben, amikor a kormány szinte teljes zárlatot rendelt el az egész országra, hogy megpróbálja visszaszorítani a járványt. A szigorú intézkedések lazításával párhuzamosan a harmadik negyedévben meredek felívelés következett, majd a járvány ősszel elindult újabb hulláma ismét szakadékba taszította a gazdaságot a vállalkozások működését és a mozgásszabadságot korlátozó intézkedések visszavezetésének hatására.

Olaszország a koronavírus-járvány által leginkább sújtott országok közé tartozik. Eddig több mint 2,6 millió ember fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal, és a Covid-19 betegséghez köthető elhalálozások száma 92 ezerhez közelít.