Az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) pénteken közzétett jelentése szerint a szezonálisan kiigazított ipari termelés októberhez képest 1,6 százalékkal esett vissza. A Reuters által megkérdezett elemzők 0,3 százalékos csökkenésre számítottak az októberben mért 0,1 százalékos visszaesés után - írta az MTI.

A naptárhatással kiigazított adatok szerint éves összehasonlításban 2,6 százalékkal zsugorodott az ipari termelés novemberben, míg az előző hónapban 1 százalékkal emelkedett. Elemzők 0,2 százalékos növekedést vártak.

Az olasz gazdaság növekedése lassult tavaly, a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az előző három hónaphoz képest, ami négyéves mélypont.

Több elemző arra számít, hogy a negyedik negyedévben is csökkent a gazdaság teljesítménye, és így az ország technikai recesszióba került.

A bolognai székhelyű Prometeia intézet azt prognosztizálta, hogy decemberben havi szinten 0,3 százalékkal csökkent az olasz ipari termelés, és a GDP vagy stagnált vagy enyhén visszaesett az október-decemberi időszakban.

Olaszországban az ipar termelése általában szoros összefüggést mutat a hazai össztermék alakulásával.

A tavaly júniusban hivatalba lépett kormány októberben 1,2 százalékról 1 százalékra rontotta a gazdasági növekedés 2018-ra várt ütemét, és az idei évre is csak 1 százalékos növekedéssel számol. 2017-ben még 1,5 százalékkal bővült az olasz gazdaság.

Az ISTAT január 31-én teszi közzé az olasz gazdaság negyedik negyedéves teljesítményét tükröző adatsort.