Az olasz kormány annak ellenére is 5000 euróra emelte a készpénztranzakciós korlátot az eddigi 2000 euróról, hogy az országban régóta komoly problémát okoznak az adóelkerülések – írja a Bloomberg. Az intézkedés 2023-ban lép érvénybe.

A határ amúgy is változott volna jövő év elejétől, csak éppen az ellenkező irányban: a Mario Draghi vezette előző kabinet egy csökkentést ütemezett be, és január elsejétől 1000 euró lett volna a határ.

A kormányzó kabinet részét képező Liga eredetileg nagyobbat álmodott, 10 ezer euró mellett kardoskodott a párt, de meg kellett elégedniük a szerényebb emeléssel, amely nem aratott osztatlan sikert az európai vezetők körében és a hazai ellenzék is nemtetszésének adott hangot.

A döntést kritizálók szerint ez jelentős visszalépés Olaszország számára, amelynek árnyékgazdasága a pénzügyminisztérium szerint a GDP 10,2 százalékát tette ki 2019-ben, 2018-ban pedig a 10,7 százalékát.

Uniós szinten inkább a készpénzhasználat visszaszorítását preferálnák az adócsalás, pénzmosás és egyéb illegális tevékenységek minimalizálásának érdekében, az Európai Központi Bank (EKB) pontosan ezzel a szándékkal vetett véget az 500 eurós bankjegy előállításának.

A tagállamok között változó a gyakorlat a készpénzhasználati plafon tekintetében: Németországban például a parlament elé került egy 5000 eurós korlát bevezetésérről szóló javaslat, ezt azonban nem fogadták el. Ausztriában sem korlátozzák a készpénzhasználatot, míg Franciaországban 1000 euró a plafon. Görögország a legszigorúbb az 500 eurós korlátozással.

Giorgia Meloni miniszterelnök úgy látja, a magasabb plafonnal a szegényebb réteget segítik. Az olasz jegybank elemzése a kormányfő állítását támasztja alá: az adatok szerint főleg a Közép- és Dél-Olaszországban élő, alacsonyabb keresetű lakosság preferálja ezt a fizetési módot. Az EKB 2020-as tanulmánya szerint az olaszok a pénzügyi tranzakciók 82 százalékában készpénzt használnak, míg az euróövezetben 73 százalék ugyanez az arány. Az EKB idén májusban közzétett elemzése pedig arra világított rá, hogy az eurózónában 13,5 millió ember nem rendelkezik bankszámlával.