Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az internetes voksoláson több mint 79 ezren vettek részt. A szavazásra az M5S több mint 115 ezer regisztrált párttagja volt jogosult.

A két párt készen áll a közös kormányzásra, az új kormány  vezetésével megbízott Giuseppe Conte a következő órákban  (valószínűleg szerdán) nyilvánosságra hozza a miniszterek névsorát - mondta Luigi Di Maio az M5S vezetője.

Az M5S nem akart "mindenáron" kormányon maradni. "Felelőtlennek" nevezte korábbi szövetségese, a Liga vezetője,  Matteo Salvini  döntését, aki augusztus 7-én bejelentette, hogy nem tudja folytatni az M5S-szel való kormányzást. "Matteo Salvini mostantól nem panaszkodhat a kormányra, mivel kormányon maradhatott volna, ha nem így dönt" - jelentette ki Di Maio.

Az M5S nem félt az előrehozott választásoktól. Hozzátette - ismételten Matteo Salvininek üzenve -, hogy "nem lehet választásokat követelni csak azért, hogy elmeneküljünk az olaszoknak tett ígéretek elől". A PD-vel közös kormányban az M5S többségi erő lesz, mivel a kormánycsapat a 2018-as olasz parlamenti választások eredményét tükrözi, amelyen az M5S a legnagyobb párt lett, 32,7 százalékkal.

Az M5S kedden interneten közölte a kormányprogram 26 pontos vázlatát is.

Az eddigi hírek szerint Giuseppe Conte szerdán erősíti meg az államfőnek, hogy elfogadja a kormányalakítási megbízatást. A kormány a héten teheti le esküjét, majd bizalmat kér a római parlamentben. Matteo Salvini közösségi oldalán azt írta, "a bársonyszékek kormánya nem tart sokáig, nem tudnak örökre menekülni a választásoktól".