Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Index azt írja, hogy szerdán Nicola Zingaretti, a Demokrata Párt (PD) főtitkára a Sergio Mattarella államfővel tartott megbeszélése után azt mondta: szerinte Giuseppe Conte lesz az egyetlen közös eleme az eddigi és a most létrehozandó kormánynak, mivel a PD minden másban váltást sürget egy teljesen új politikai és társadalmi idény elindításával Olaszországban. Nicola Zingaretti azt mondta: Véget akarunk vetni a gyűlölet, a harag, a félelem időszakának.

Giuseppe Conte független kormányfőként 14 hónapig vezette a szélsőjobboldali Liga, és a populista, elitellenes Öt Csillag Mozgalom koalícióját.  A kisebbik olasz kormánypárt, Matteo Salvini belügyminiszter szélsőjobbos Ligája azonban augusztus elején bejelentette: megvonja a bizalmat a kabinettől, és előrehozott választásokat akar kicsikarni.

A múlt héten Conte lemondott miniszterelnöki posztjáról. Ezután kezdett tárgyalásokba egymással a baloldali populista, bevándorlásellenes Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a  Demokrata Párt ( PD).  Sergio Mattarella  államfő legkésőbb csütörtökön megbízhatja Giuseppe Contét az M5S-PD kormány megalakításával.

Ezzel - egy időre legalábbis - kútba esett a bevándorlást élesen ellenző, és Brüsszel ellen hadjáratot folytató Matteo Salvini korábbi belügyminiszter terve arra, hogy előrehozott választások útján a Liga legyen Olaszország vezető ereje, ő pedig a miniszterelnök.