Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Giuseppe Conte lemondott miniszterelnök újabb kormányalakítási megbízatását támogatta a baloldali Demokrata Párt, más miniszterelnök-jelöltet javasolt Matteo Renzi korábbi kormányfő, választásokat sürgetett a jobbközépet vezető Matteo Salvini az olaszországi kormányalakítási konzultációk második napján, csütörtökön - írja az MTI.

Sergio Mattarella államfő a parlament legkisebb frakcióival indította az egyeztetést, amelyet Conte keddi lemondása tett szükségessé.

A három százalék alatti, Több Európa nevű párt vezetője, Emma Bonino egykori EU-biztos bejelentette, hogy nem támogatják egy újabb, immáron harmadik Conte-kormány megalakítását. Helyette Bonino nagykoalíciót szorgalmazott. A baloldali Szabadok és Egyenlők (LeU) eddigi kormánypárt viszont a Contéval való folytatás mellett állt ki.

A felmérésekben szintén három százalékkal bíró, a kormányválságot előidéző Élő Olaszország (IV) elnöke, Matteo Renzi sajtótájékoztatóján - amely az államfővel tartott egyeztetést követte - hangoztatta, hogy pártja nélkül az eddigi kormánypártoknak továbbra sincsen parlamenti többségük. "Politikai kormányra, nem szedett-vedett csapatra van szükség" - jelentette ki Renzi arra utalva, hogy a lemondott miniszterelnök az Élő Olaszország helyettesítésére egyenként igyekszik szenátorokat toborozni a többség biztosítására.

Matteo Renzi ultimátumot intézett a január 13-ig vele szövetséges Öt Csillag Mozgalomhoz és Demokrata Párthoz: "mondják meg, akarnak-e bennünket vagy sem" - jelentette ki. Tagadta, hogy Conte helyett más miniszterelnök-jelöltet javasolt, sajtóértesülések szerint azonban azt kérte az államfőtől, hogy mást bízzon meg kormányalakítási mandátummal. Elemzők rámutattak, hogy Matteo Renzi békülés helyett ismét a kihívás útját választotta. Annak ellenére, hogy Giuseppe Conte telefonon igyekezett egyeztetni vele.

A PD-főtitkár Nicola Zingaretti szűkszavú nyilatkozatában ismételten felelőtlen lépésnek nevezte a kormányválság kirobbantását az ország számára rendkívül nehéz egészségügyi és gazdasági időszakban. Zingaretti hangsúlyozta, hogy a baloldal kitart a Giuseppe Contéval való folytatás mellett.

Vélemények szerint a továbbra is egymásnak szegülő álláspontok miatt az államfő a most zajló konzultációkat napokkal meghosszabbíthatja.

Pénteken a jobbközép koalíció, vagyis a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) közös delegációja következik, majd az Öt Csillag Mozgalom.

Matteo Salvini a közösségi oldalán szerdán közölt videóban bejelentette, hogy a jobbközép készen áll a kormányzásra. Ugyanezt ismételte meg csütörtökön, hangoztatva, hogy vissza kell adni a szót az olaszoknak.

A Liga képviselőházi frakcióvezetője, Riccardo Molinari az MTI-nek nyilatkozva elfogadhatatlannak nevezte a parlamenti választások kizárását, miközben tavasztól helyhatósági választás-sorozatot tartanak a legnagyobb olasz városokban. Sajtóforrások továbbra sem zárják ki egy esetleges - választások nélküli - kereszténydemokrata-jobbközép többség létrejöttét annak ellenére, hogy Matteo Salvini leszögezte: Matteo Renzivel nem hajlandó egy kormányban lenni.

A Giuseppe Conte irányításával tervezett centrumpárt időközben újabb tagját veszítette el, miután Luigi Vitali, a Hajrá Olaszország szenátora először csatlakozott, majd gyorsan kilépett az új formációból. Bevallotta, hogy a pártot vezető volt miniszterelnök, Silvio Berlusconi hajnali telefonhívása ébresztette rá "tévedésére".