Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vállalati bűvészkedéssel igyekszik Giorgia Meloni olasz kormányfő befolyást gyakorolni a hosszabb távú ipari stratégiára és gazdasági folyamatokra – hívta fel a figyelmet a Bloomberg.

A miniszterelnök stratégiájának lényege, hogy „nemzeti bajnokokat” emelnek ki minden területen, a divattól elkezdve az energiaiparig, és állami szinten gondoskodnak ezeknek a vállalatoknak a finanszírozásáról.

Ennek előmozdítása érdekében egy egymilliárd eurós állami alap létrehozása mellett döntött a kabinet, a hivatalos bejelentés szerint azért, hogy

„ösztönözzék a nemzeti stratégiai ellátási láncok növekedését és konszolidációját, a kritikus fontosságú nyersanyagok beszerzése terén is.”

Az alap létrehozásáról szóló tervezet egyelőre parlamenti jóváhagyásra vár, ennek megfelelően pedig még változhat.

A kormány az alap létrehozása mellett egyéb módon is szeretne védelmet biztosítani a hazai termékeknek. Keményebben lépnének fel ezért a hamisításokkal szemben, szigorúbb szankciókat bevezetésével. A törvénytervezet szerint hivatalos logót terveznének a Made in Italy termékeknek.

Vállalatirányítási stratégia

Az elmúlt hónapokban felmerült, hogy az állam érdekeltségre tehet szert a Telecom Italia távközlési vállalatban, erről a napokban egyébként végső döntés is születhet. De a Meloni-kabinet a közelmúltban azt is jelezte, aggasztja, hogy növekedhet a kínai befolyás a Pirelli gumigyártó cégen belül.

Ugyanakkor az is felmerült pletyka szintjén, hogy a kormány a Stellantis autógyártó cégbe is bevásárolná magát azért, hogy közvetlen beleszólása lehessen a stratégiai döntésekbe. Ezt egyébként hétfőn cáfolta Giancarlo Giorgetti olasz gazdasági miniszter.

Azt gondolom, az államnak csak akkor kell beszállni bizonyos cégekbe, ha a piac összeomlik, vagy ha a stratégiai érdekek megőrzése ezt diktálja

– mondta a miniszter egy milánói konferencián.

Kínai szakítás a láthatáron?

A Pirellin belüli kínai befolyás kérdése különösen annak fényében pikáns, hogy egy ideje már rebesgették: az olasz kormány nem feltétlen újíthatja meg az Új Selyemút projektben való részvételét. Ezt persze úgy kommunikálnák Kína felé, hogy közben a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok se sérüljenek jelentős mértékben.

Sajtóhírek szerint a G7-országok májusi hirosimai csúcstalálkozóján már tájékoztatta a többi vezetőt Giorgia Meloni arról, hogy Olaszország lazítani szeretne a kínai köteléken.

Van még időnk kitalálni, mi legyen az együttműködés sorsa. Mindenesetre bárhogy is döntünk, annak meglesznek a következményei. Az én álláspontomat ismerik, az nem változott meg. A körülmények azonban igen

– jelentette ki az olasz miniszterelnök. Giorgia Meloni már szeptemberi megválasztása előtt sem titkolta, nem lát „politikai indokot Kína olaszországi vagy európai terjeszkedésének támogatására”.

Már akkor, mikor 2019-ben Olaszország aláírta a csatlakozási szándékot a kínai programhoz, sokan arra figyelmeztették az ország vezetőit, hogy az új kapocs révén az ázsiai ország

  • érzékeny technológiai információkhoz és
  • kulcsfontosságú infrastruktúrához férhet majd hozzá.

Az ország akkori miniszterelnöke, Giuseppe Conte vállalta a kockázatot, abban bízva, hogy cserébe az elmúlt években gyengélkedő és alulteljesítő olasz gazdaság erőre kap.

Ez azonban nem történt meg:

a Kínába áramló olasz export tavaly összesen 16,4 milliárd euróra rúgott, alig meghaladva a 2019-es 13 milliárd eurós összértéket. Ezzel szemben az Olaszországba irányuló kínai export ugyanezen időszak alatt 31,7 milliárd euróról 57,5 milliárd euróra ugrott.

Az Egy övezet, egy út kezdeményezésként is emlegetett projekt keretében megkötött olasz-kínai szerződés 2024 márciusában jár le. Amennyiben egyik fél sem jelzi változtatási szándékát automatikusan megújul. A határidő előtt legalább három hónappal kell jeleznie a Meloni-kormánynak Peking felé, ha úgy döntenek, tényleg szeretnének kihátrálni az együttműködésből.

„Az, hogy Meloni miként oldja fel Egy övezet, egy út kezdeményezéssel kapcsolatos dilemmáját, vízválasztó lesz kormánya számára” – mondta Nathalie Tocci, az Istituto Affari Internazionali kutatóintézet igazgatója.

Kitarthat a Meloni-hatás egy egész cikluson át?

Szakértők szerint Giorgia Meloni célja, hogy kézi vezérlésűvé tegye az olasz gazdaságot. Már az állami finanszírozás révén is terelgetheti a kabinet a stratégiailag kulcsfontosságúaknak tartott olasz vállalatokat. Hosszabb távon azonban az lehet a terv, hogy az állami érdekeltség révén kormányközeli személyek kerülhessenek ezeknek a cégeknek a senior pozícióiba. Ezzel pedig hosszabb távon a saját pozícióját is megerősítheti az ország élén Giorgia Meloni.

Meloni végső soron nemzeti konzervatív, és politikája pragmatikus válaszokat ad a külső kihívásokra. Jó esélye van arra, hogy egy teljes ötéves cikluson át az ország élén maradjon. Szerencsés helyzetben van ahhoz, hogy elhelyezze az embereit a vállalati világban. Természetes, hogy él a lehetőséggel

– nyilatkozta Giovanni Orsina, a római Luiss Egyetem kormányzati iskolájának igazgatója.

Nem ért azonban ezzel egyet Martina Carone, a YouTrend politikai elemzője. Felhívta a figyelmet arra, hogy rizikót is magában hordoz a kormányfő stratégiája, ellentéteket és hatalmi harcokat fakaszthat ugyanis a három pártból álló kormányzó koalíción belül. Ez pedig ismét előrehozott választásokba torkollhatna, aminek Olaszországban már szinte hagyománya van.