Putyin húsz üveg vodkát és egy nagyon kedves levelet küldött a születésnapomra – mondja Silvio Berlusconi a LaPresse olasz hírügynökség kedden közzétett hangfelvételén. A Hajrá Olaszország pártvezetőjének születésnapja szeptember 29-én volt, és elárulta, ő válaszlevéllel, valamint néhány üveg borral köszönte meg az orosz elnök figyelmességét.

Berlusconi azt is elmondta, rettentően aggasztja, hogy orosz miniszterek szerint Olaszország gyakorlatilag hadban áll Oroszországgal, mert fegyverekkel és anyagilag is segítik Ukrajnát.

A Hajrá Olaszország szóvivője utólag igyekezett menteni a menthetőt. Tagadta, hogy a volt miniszterelnök ismét felvette volna a kapcsolatot Vlagyimir Putyinnal, szerinte Berlusconi csak egy régi történetet elevenített fel.

Koalíciós ellentétek

A miniszterelnök-jelölt Giorgia Meloninak mindenesetre komoly fejtörést okozhat, miként nyugtassa a piacokat és a befektetőket koalíciós partnereinek bizonyos megnyilvánulásai után. A szeptember végi választásokból győztesként kikerülő Olaszország Fivérei pártvezetője atlantista politikus, támogatja Ukrajnát az oroszokkal szembeni harcban, és egyetért azzal, hogy Rómának segélyek és fegyverszállítmányok formájában is segítenie kell Kijevet.

A legnagyobb problémát azonban ilyen szempontból egyelőre nem is Berlusconi, hanem másik koalíciós partnere, a nyíltan oroszbarát Matteo Salvini és pártja, a Liga jelenti a kormányalakításra készülő Meloni számára. Az olasz parlament alsóházának új elnöke, a Liga politikusa, Lorenzo Fontana például arról beszélt, hogy az Oroszországra kivetett szankciók bumerángként működhetnek.

Recesszió is nehezítheti Meloni dolgát

A koalíción belüli konfliktusok és nézeteltérések mellett ráadásul az olasz gazdasági kilátások is aggasztóak. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint jövőre 0,2 százalékos GDP-csökkenéssel számolhat az ország. Az olasz központi bank pedig 0,3 százalékos növekedést prognosztizál 2023-ra, 6 százalékos inflációval, ugyanakkor azzal a figyelmeztetéssel egészítették ki becsléseiket, hogy abban az esetben, ha Oroszország leállítka az európai energiaellátást, 1,5 százalékkal zsugorodhat az olasz gazdaság, az infláció pedig 9 százalékos lehet.

"Az új kormány rossz időben kerül hatalomra. Erősen felhős most a horizont, és nem sok minden ad okot az optimizmusra" – mondta Lucrezia Reichlin, a London Business School közgazdaságtan professzora.

Melonin ráadásul nagy a nyomás, hogy a várható gazdasági lassulás és a magas államadósság – tavaly a GDP 150,8 százalékát tette ki – ellenére is nyújtson némi segítséget a megnövekedett megélhetési költségekkel küzdő lakosságnak.

Az egyik legfontosabb miniszteri kinevezés

A lavírozós költségvetési tervek kidolgozásához Meloninak először is gazdasági minisztert kell választania, mégpedig olyan személyt, akinek a neve garancia a piacok és befektetők szemében arra, hogy Mario Draghi távozó miniszterelnök növekedésösztönző reformjai és költségvetési irányelvei érvényben maradnak. Meloni korábban Fabio Panettát szerette volna a pozícióban látni, lapinformációk szerint azonban a 63 éves hivatalnok, aki az Európai Központi Bank (EKB) igazgatósági tagja és az olasz központi bank korábbi kormányzóhelyettese, visszautasította a felkérést.

A napokban már Giancarlo Giorgetti korábbi ipari minisztert és a Liga pártvezető-helyettest emlegette Meloni mint kiváló jelöltet a gazdasági miniszter pozíciójára. Felmerül, hogy Giorgetti kinevezése egyben a Liga adócsökkentési terveinek bevezetését is jelentheti. Giorgettit azonban inkább pártja mérsékeltebb hozzáállású, EU-párti politikusaként tartják számon.