Roberto Gualtieri - a második Conte-kormány volt pénzügyminisztere - a szavazatok közel hatvan százalékát szerezte meg, megelőzve a jobbközép jelöltjét a belügyminisztérium közölte adatok szerint. A szavazatok majdnem végleges összesítése előtt Gualtieri bejelentette győzelmét, jobbközép vetélytársa Enrico Michetti pedig elismerte a vereséget - írja az MTI.

A fővárost az azt az utóbbi öt évben irányító Öt Csillag Mozgalom (M5S) elveszítette, amiként Torinót is, ahol a PD jelöltje szintén a voksok majdnem hatvan százalékát kapta meg.

Triesztben viszont a szavazók több mint fele a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) alkotta jobbközép koalíció színeiben indult Roberto Dipiazzát erősítették meg a polgármesteri székben. Dipiazzának ez az egymás utáni negyedik mandátuma.

A két héttel ezelőtti részleges helyhatósági választások második fordulóján 65 önkormányzatban mintegy ötmillió szavazót vártak az urnákhoz. A részvételi arány 43,9 százalékos volt, ami kilenc százalékponttal alacsonyabb, mint az öt évvel ezelőtti második fordulóban. Ez a mindenkori legalacsonyabb részvételnek számít a helyhatósági választások történetében.

Az október 3-4-i első és a mostani második fordulóban érintett hat nagyvárosból ötöt a balközép szerzett meg.

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke sajtótájékoztatóján kijelentette: a jobboldal egyetlen újabb nagyvárost sem tudott szerezni, de ez egyáltalán nem jelenti a koalíció vereségét.

"Ellenkezőleg, egyetlen párt sem örülhet annak, hogy ilyen kevesen mentek el az urnákhoz, és Róma főpolgármesteréről ilyen kevesen döntöttek: a demokrácia van válságban, nem a politika" - hangoztatta.

A jobbközép jelöltek sikertelen szereplését a Liga, az FdI és a FI megosztottságával magyarázta, hangsúlyozva, hogy jelenleg "három lelke van a koalíciónak". Megjegyezte, hogy a következő választásokon nem civileket, hanem politikus jelölteket kell állítaniuk. Hozzátette, hogy a baloldal "sárdobálást" folytatott a jobboldali jelöltekkel szemben. "A PD az M5S tetemén ünnepli a győzelmét" - jelentette ki Meloni arra utalva, hogy a baloldali párt elszívta az ötcsillagos mozgalom szavazóit. Matteo Salvini a sajtótájékoztatóján "minimalizálta" a balközép győzelmét, s arra emlékeztetett, hogy a kétfordulós választáson a jobbközép 15 új polgármesteri helyet szerzett, és a tartományok többségét is a jobbközép vezeti.

Elemzők arra mutattak rá, hogy a nagyvárosok központjában élő, hagyományosan baloldali szavazók nem maradtak távol az urnáktól, miközben a peremkerületekben korábban a jobboldalra és az Öt Csillag Mozgalomra szavazók között alacsony volt a választási kedv.