Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két napig benzinkáosz uralkodik majd Olaszországban, miután a benzinkutasok kedd este 7 órakor – ígéretükhöz híven – megkezdték a sztrájkot, így tüntetve a kormány új intézkedése ellen – írja a Bloomberg.

A Giogia Meloni vezette jobboldali kabinet képviseletében Adolfo Urso ipari miniszter tegnap még kísérletet tett arra, hogy megállapodjon a szakszervezetekkel, ám a felek végül nem jutottak dűlőre. Egyes csoportok mindenesetre annyira hajlandóak voltak, hogy a tervezett 48 óráról 24 órára kurtítsák a munkabeszüntetés időtartamát.

Meloniék két lépésükkel is kihúzták a gyufát a benzinkutasoknál: 2022 végén eltörölték a benzint és dízelt érintő adókedvezményt, amelyet még Mario Draghi kormánya vezetett be az ukrajnai háború kitörése után, tavaly márciusban. Ezt követően pedig arra kötelezték a kutakat, hogy a központilag meghatározott átlagárat tüntessék fel saját áraik mellett,

ennek az elvárásnak azonban sokan nem tettek eleget, még annak ellenére sem, hogy ezzel bírságot kockáztatnak.

Urso szerdán az Európai Unió két biztosával, Paolo Gentilonival és Margrethe Vestagerrel egyeztet Brüsszelben, a sztrájkoló benzinkutasokat képviselő szakszervezetekkel pedig február 8-án ül ismét tárgyalóasztalhoz.