Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyihoz hasonlóan ugyan idén is javult Szlovákia versenyképessége, a szomszédos országok közül azonban csak Lengyelországot sikerült leköröznie - írja a pozsonyi Új Szó.  Az ország idén egy hellyel lépett előre az IMD svájci üzleti iskola Versenyképességi Központja (IMD World Competitiveness Center) által kiadott versenyképességi ranglistán.

A 2022-es IMD Versenyképességi évkönyv 63 országot felsoroló rangsorában Szlovákia így a 49. helyen található. Korábban, 2007 és 2009 között még volt 30. is az ország, a Robert Fico vezette baloldali kormányok idején azonban látványosan romlott a helyzet. Az előző kormány idején, a 2016-os 40. helyről Szlovákia 2020-ra az 57. helyre esett vissza.

A svájci üzleti iskola felmérése négy fő területet, a gazdasági teljesítményt, a kormányzati hatékonyságot, az üzleti hatékonyságot és az infrastruktúrát vizsgálja, statisztikai adatok és vállalatvezetők véleménye alapján. A kiadvány rangsorait és az országokra kiterjedő részletes adatbázisát világszerte használják az üzleti élet szereplői, így egyáltalán nem mindegy, hogy egy-egy országnak milyen helyezést sikerül elérnie.

Magyarország jobb helyen áll

A világ legversenyképesebb országa idén Dánia, amelyet Svájc, Szingapúr, Svédország és Hongkong követ, míg a lista végén Dél-Afrika, Mongólia, Argentína és Venezuela található. Oroszországot és Ukrajnát ezúttal nem vizsgálták, mivel a háború miatt nem sikerült elegendő adatot gyűjteni róluk.

A javulás ellenére Szlovákiának a régiónkban csupán az 50. helyre szorult Lengyelországot sikerült leköröznie, és azt is csupán egy hellyel előzte meg. Magyarország idén a 39., Csehország a 26., Ausztria pedig 20. a listán.