"Töröld az olimpiát! Ments életeket!" - ezzel a szlogennel tüntetnek az ötkarikás játékok idején is azok, akik szerint a világesemény megrendezése járványügyi kockázatot jelent az Euronews beszámolója szerint.

A hivatalos adatok szerint 5042 új esetet jegyeztek fel, csaknem ezerrel többet, mint előző nap. Járványügyi szakértők attól tartanak, hogy a következő két hétben megkétszereződhet a szám a rendkívül agresszíven terjedő, indiai eredetű delta vírusvariáns terjedése miatt. Ez a változat okozza az új megbetegedések 90 százalékát a mintegy 14 millió lakosú Tokióban.

A túlzsúfoltság elkerülése végett a kórházakat arra utasította a kormány, hogy csak a súlyos betegeket fogadják. A rendelkezés hallatán sokan attól tartanak, hogy nem kapnak majd ellátást.

Japánban országos szinten is csúcsot döntött a fertőződések száma: először emelkedett 15 ezer fölé a napi esetszám. A kormány kijárási tilalom bevezetését fontolgatja, de egyelőre csak kéri a lakosságot, hogy aki teheti, maradjon otthonában.

Az óvintézkedések betartását sok japán az olimpiára hivatkozva nem tartja be, hangoztatva, hogy ha az ötkarikás játékokat sem törölték el, akkor ne a polgárokon alkalmazzák a szigort. Súlyosbítja a helyzetet, hogy megkezdődött a nyári szabadságok időszaka, és közeledik egy buddhista fesztivál is.

További intézkedésként csütörtökön a kormány újabb prefektúrákra terjesztette ki az úgynevezett szükséghelyzetet, amely azonban jobbára kimerül abban, hogy a vendéglátóhelyeket korábbi zárásra kéri - írta a portál.