Még két év van hátra a 2024-es párizsi olimpiai játékokig, azonban a költségek és az esemény biztonsága miatti aggodalmak már az egekbe szöktek - írja a Világgazdaság. Kezdetben még 6,8 milliárd euróra becsülték a játékok teljes költségvetését, ehhez képest mára már 8,3 milliárd euróra (3330 milliárd forint) rúg az összeg.

A végső számok azonban valószínűleg nem állnak meg itt sem, mivel a francia kormány tovább fokozná a rendezvény biztonságát, ráadásul az egyre gyorsuló infláció miatt a tervezettnél magasabb építési és anyagköltségekkel is szembe kell nézniük.

Óriási készültség

A párizsi kormány tervei szerint naponta akár 11 ezer rendőrt és 25 ezer biztonsági őrt is kivezényelhetnek a helyszínre. Mindez azonban meglehetősen megemeli a rendezvény költségeit. Franciaországban július elején 6,5 százalékra becsülték az éves inflációt.

A kormánytisztviselő szerint most a szervezőbizottság próbálja meggyőzni a szponzorokat – köztük az Orange francia távközlési vállalatot és a BNP Paribas bankcsoportot –, hogy növeljék a támogatásukat. Egyelőre nem tervezik növelni az eredetileg tervezett jegyárakat.