Amikkor Japán megszerezte a 2020-as nyári olimpiai játékok rendezésének jogát a borzalmas 2011-es földrengés és cunami után, az akkori miniszterelnök Abe Sinzo azt mondta, hogy a tokiói játékok óriási lehetőséget kínálnak a szigetországnak arra, hogy fényesen ragyogjon a világ színpadán. Agyondicsérte országát, mint a világ egyik legbiztonságosabb helyét, és megígérte, hogy a fukusimai atomerőmű katasztrófája a múlté lesz, mire a sportolók és a sportrajongók megérkeznek Tokióba, ami nincs túl messze az atomtemető siralomvölgyétől. Új kaszinókat, vezető nélküli taxikat és futurisztikus stadionokat terveztek.

Mindez látványosan összeomlott – írja a Bloomberg annak kapcsán, hogy immáron nem csupán a lakosság többsége akarja az olimpia lemondását. Abe 2021-ben a koronavírus-járvány miatt kénytelen volt elhalasztani a játékokat. A látványos kaszinó- és stadionterveket ejtették, majd nemrégiben kiderült, hogy a fukusimai halálzónából radioaktív vizet engedtek az óceánba, a hét végén az USA eltanácsolta állampolgárait az olimpia látogatásától, így azt a sporteseményt, amelynek össze kellene hoznia a világ népeit, otthoni karosszékeikből nézhetik az emberek.

Pontosabban lehet, hogy onnan sem nézhetik, mert immáron a szponzorok is úgy érzik, hogy eljött az igazság pillanata, amikor színt kell vallaniuk, hogy támogatják-e még a Japánban teljesen népszerűtlenné vált olimpiát vagy sem, és csak idő kérdése, amikor ezt a kérdést a kormánynak is fel kell tennie magának. Amikor egy évvel ezelőtt elhalasztották a játékokat, úgy gondolták, hogy idén a járvány feletti győzelem ünnepeként adhatják el az olimpiát világ népeinek – mondja Kawano Kacutosi, a japán önvédelmi erők korábbi parancsnoka. Amit ma látunk az önmagáért beszél. A felerősödött járványban Japánban olyanok halnak meg, akik még bőven élhettek volna.

Öngyilkos misszió

A közvélemény-kutatások jó ideje azt mutatják, hogy a japánok túlnyomó többsége az olimpia újabb elhalasztását vagy lemondását akarja, ám Szuga Josihide miniszterelnök – aki tavaly vette át az ország irányítását Abétól - eddig nem adta jelét annak, hogy ez ügyben hallgatni szándékozna a népre. Kato Kacunobu kormányszóvivő azt mondta, hogy az amerikai kormánytól azt a tájékoztatást kapták, hogy nem az olimpia miatt tanácsolták el az amerikaiakat a Japánba utazástól, hanem mert a fertőzések száma 28 napon át elérte azt a szintet a szigetországban, amikor automatikusan életbe lép ez az intézkedés.

Ugyanakkor a járvány terjedése – nem csupán Japánban, hanem máshol is Ázsiában és Dél-Amerikában – elérte azt a szintet, amikor az olimpia támogatása visszaüthet Szugára és a játékokat támogató vállalatokra. Szon Maszajosi, a SoftBank Group milliárdos alapítója a hét végén bírálta a kormányt azért, hogy ragaszkodik a játékok megrendezéséhez, Mikitani Hirosi, a Rekuten Group online kiskereskedő cég szintén milliárdos alapítója és vezérigazgatója „öngyilkos misszióhoz” hasonlította ezt.

Ki mondja le?

Az egymás után sorakozó bajok a tokiói olimpiával kapcsolatban árnyékot vethetnek a szponzorokra, ami felülírhatja azt a hasznot, amit a márkanevük erősítésében ígér – összegzi a céges támogatók gondjait Jules Boykoff amerikai professzor, aki több könyvet is írt az olimpiai játékokról. Az olimpia lemondása a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kezében van, amely egy bennfentes szerint június végéig várhat ezzel a döntéssel. Ha így tenne, akkor nagy kártérítési összegekkel tartozna a japán rendezőknek, azonban a játékokhoz kapcsolódó közvetítési és támogatási bevételek híján nem lenne miből fizetnie.

A japán kormány nyomás alá került a felerősödő járvány miatt, ugyanis ezt ott sem bírja az egészségügyi rendszer, miközben a 126 milliós országban három hónap alatt csak 10 millió oltást adtak be. A napokban nyilvánosságra került közvélemény-kutatások szerint a lakkosság 13 százaléka elégedett a kormány járványkezelésével. Ha a kormánypárt, amely 1955 óta szinte folyamatosan vezeti az országot rosszul szerepel az idei választásokon, az Szuga székébe kerülhet, mert párttársai könnyen bűnbakká tehetik a kudarcért.

Az ellenérv – a pénzügyi veszteség mellett –, hogy a lemondás mély sebet ejtene a japánok nemzeti büszkeségén, főként, hogy nem egészen kilenc hónap múlva Kína téli olimpiának ad otthont. Ugyanakkor a nép körében a járvány elfuserált kezelése felőrli a patrióta érzéseket. A fiatalok érzéseit foglalta össze egy 22 éves diák, aki úgy érzi, hogy az ország vezetésének inkább a jövőre kellene koncentrálnia a kirakat fényesítése helyett.