Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Februárban Rómában állami segítségért tüntettek az így bajba jutott olajtermelők, az olívatermelés ugyanis 57 százalékkal esett vissza a kedvezőtlen időjárás miatt.

Az olajfáknak ugyanis az Olaszországban extrémnek számító időjárás tett be: a hirtelen esőzések, a kora tavaszi fagyok, a viharos szél és a nyári aszály, egy klímaváltozást kutató Riccardo Valentini professzor szerint mindez az éghajlatváltozásnak köszönhető. Hosszú távon drasztikusan csökkenhet az élelmiszer-termelés a Mediterráneumban, egy évben ugyanis akár néhány extrémebb napnak - két nap tavaszi fagy, 10 nap eső nélkül tavasszal, vagy 3-4 nap 40 fok feletti hőmérséklettel - is nagy jelentősége van a növényvilágra - írta a portál.

Az olívaipar ráadásul nem csak Olaszországban van gondban: az Európai Bizottság előrejelzése szerint a 2018-2019-es termés Portugáliában 20, Görögországban 42 százalékkal eshet vissza, iparági források szerint a végső számok azonban ennél is rosszabbak lehetnek.

Az idén így valószínűleg Spanyolország látja majd el Európát olívaolajjal, ahol a gyorsabban növekvő és sűrűbben ültetett fák ellenállóbbak az aszálynak, ezek az intenzív ültetvények azonban a hagyományos gazdálkodással és a biodiverzitással is szembemennek.