Februárban Rómában állami segítségért tüntettek az így bajba jutott olajtermelők, az olívatermelés ugyanis 57 százalékkal esett vissza a kedvezőtlen időjárás miatt.

Az olajfáknak ugyanis az Olaszországban extrémnek számító időjárás tett be: a hirtelen esőzések, a kora tavaszi fagyok, a viharos szél és a nyári aszály, egy klímaváltozást kutató Riccardo Valentini professzor szerint mindez az éghajlatváltozásnak köszönhető. Hosszú távon drasztikusan csökkenhet az élelmiszer-termelés a Mediterráneumban, egy évben ugyanis akár néhány extrémebb napnak - két nap tavaszi fagy, 10 nap eső nélkül tavasszal, vagy 3-4 nap 40 fok feletti hőmérséklettel - is nagy jelentősége van a növényvilágra - írta a portál.

Az olívaipar ráadásul nem csak Olaszországban van gondban: az Európai Bizottság előrejelzése szerint a 2018-2019-es termés Portugáliában 20, Görögországban 42 százalékkal eshet vissza, iparági források szerint a végső számok azonban ennél is rosszabbak lehetnek.

Az idén így valószínűleg Spanyolország látja majd el Európát olívaolajjal, ahol a gyorsabban növekvő és sűrűbben ültetett fák ellenállóbbak az aszálynak, ezek az intenzív ültetvények azonban a hagyományos gazdálkodással és a biodiverzitással is szembemennek.