Oliver Stone 74 éves amerikai filmrendezőnek beadták az orosz Szputnyik V koronvírus-vakcina első dózisát annak ellenére, hogy az Oroszországban indult tömeges oltásból egyelőre kihagyják az ő korosztályához tartozókat - jelentette a Moscow Times.

Az országban december elején indult az oltási kampány, amelyben először a fertőzés legnagyobb kockázatának kitett embereket, az egészségügyben, oktatásban dolgozókat oltják be.

Az első körben a 18-60 évesek vesznek részt, mert a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a 60 évesnél idősebbek esetén veszélyes lehet a vakcina használata. Ez az a korosztály, amely gyakrabban szenved a koronavírus-betegség súlyosabb változatától, egyben az idősebbek közül vesztik a legtöbben az életüket az átkozott vírus miatt. A Szputnyik V fejlesztői az ősszel indítottak kísérletet 150 önkéntes 60 éven felüli tesztelővel a készítmény idős korúakra gyakorolt hatásának vizsgálatára.

Mindez nem riasztotta el Stone-t, aki azt mondta, bár még nem tudja, hatásos lesz a vakcina, de azt nem érti, hogy miért szólják le a nyugati szakértők. A filmrendező egyébként a klímaváltozásról készülő új filmjéhez forgat Oroszországban is, az atomerőművekről.