Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rehn: a görög válság terjedésének megakadályozásához is szükség van uniós támogatásra

Olli Rehn Luxembpourgban azt követően beszélt, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportja (Eurogroup) - Athénban esedékes határozatok meghozatalára várva - elhalasztotta a döntést arról, hogy a tervezettnek megfelelően a következő hetekben folyósítja-e a 110 milliárd eurós nemzetközi támogatási csomag mostanában esedékes, 12 milliárdos részletét.

Rehn elismerte, hogy vannak aggodalmai a válság továbbterjedésével kapcsolatban, ezért is fontosnak tartja, hogy a Görögország számára kedvező döntés mielőbb megszülessék. Ugyancsak fontosnak nevezte azokat a döntéseket, amelyek az állandó uniós válságkezelési mechanizmus megteremtéséről várhatók. Az Európai Bizottság pénzügyi felelőse ugyanakkor leszögezte, hogy az euró stabil valuta, és nem fenyegeti veszély.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek attól tették függővé a 12 milliárdból az unióra eső 8,7 milliárd euró felszabadítását (a többi a Nemzetközi Valutaalap részesedése), hogy a görög parlament még e hónapban meghozza-e a szükséges döntéseket a konszolidációs programról. Ez esetben a folyósítás az eredeti menetrendnek megfelelően már júliusban megtörténhet - jelezték közleményükben.

Hétfőn Luxembourgban uniós források azt is megerősítették, hogy a görög és euróövezeti pénzügyi helyzetről egyeztetést folytattak a világ legiparosodottabb országait tömörítő G7 csoport pénzügyminiszterei. A Hetek tagja az euróövezeti országok közül Németország, Franciaország és Olaszország, továbbá Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kanada és Japán. Didier Reynders belga pénzügyminiszter elmondta, hogy a telefonbeszélgetés célja az volt, hogy biztosítsák az IMF hozzájárulását is az uniós tervekhez.

Szóba került állítólag az az uniós elképzelés is, hogy a Görögország támogatására készülő újabb hitelcsomag finanszírozásában a magánbefektetők is részt vegyenek. Egyes értesülések szerint az övezeten kívüli partnerek óvatosságot kértek az uniós országoktól e terv kivitelezésében.