Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Felső-Bajorországban is van már - egyelőre szimbolikus - oltást igazoló dokumentum, még nem jogosít semmire, de a hatóságok azt ígérik, hamarosan meglesz hozzá az adminisztratív háttér. Az önkormányzatok el is kezdték szétküldeni az igazoló kártyákat mindazoknak, akiket már beoltottak - írja az Euronews európai uniós hírtévé a honlapján.

A magyar kormány szombaton döntött arról, hogy nem fog szerepelni az oltás típusa a koronavírus-oltást igazoló magyarországi igazolásokon - ez azt jelenti a Telex cikke szerint, hogy az igazolásból nem derül ki, hogy az oltást hol, melyik cég gyártotta.

A lengyel kormány viszont arról határozott a múlt héten, hogy az országba a 48 órás negatív PCR-teszten kívül, csak az Európai Unió által elismert vakcinákkal beoltottak léphetnek be akadálytalanul. Az EU által nem jóváhagyott - mint a Magyarországon használt orosz és kínai - vakcinákkal kezeltek azonban a lengyel hatóságok számára oltatlan személyeknek minősülnek - írta meg korábban az atlatszo.hu.

Csak igazolvánnyal lehet nyaralni?

A bajorokat megosztja az igazolás, egyesek örülnek, mert ezzel utazhatnak, mások viszont úgy gondolják, hogy ez nem fair, mert az oltási kampány a vártnál lassabban halad - hangzott el az Euronews műsorában. Németországban például még csak a lakosság 2 százaléka kapta meg a vakcina mindkét dózisát. Egy férfi arról beszélt a tévének, hogy megosztó a helyzet, és ez aggodalommal tölti el. Hivatalosan nem kötelező az oltás, de az oltási útlevéllel közvetetten mégis csak az lesz. Kérdés például, hogy vajon elutazhat-e az ember nyaralni, ha nincs beoltva.

Az uniós vezetés még kivár, a görögök léptek

Az EU-ban videócsúcs volt a héten, amelyen az oltási kampány hatékonyabbá tételére kerestek megoldást, de az oltási igazolásról is szó volt. Több tagállam sürgette, hogy legyen uniós, vagyis a közösségen belül mindenütt érvényes oltási útlevél. A többség azonban még korainak tartja, hogy erre támaszkodva feloldják az utazási korlátozásokat, mert még nem tudni, fertőzhetnek-e a beoltottak. És feszültséget teremt, hogy egyelőre csak keveseknek lenne ilyen mentességük.

Az uniós tagállamok vezetőinek megbeszélését követően Angela Merkel német kancellár azt mondta csütörtökön, hogy várhatóan még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban az új típusú koronavírus elleni védőoltás beadását tanúsító, digitális igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni. De ez nem jelentené azt, hogy csak az igazolvánnyal rendelkezők utazhatnak, erről még nem született politikai döntés. .

Görögország nem vár a többiekre, kiadta saját oltási útlevelét, és ajánlást küldött erről Brüsszelbe is. A görög oltási útlevelet egyelőre csak az oltásban világelső Izrael fogadja el. De Athén állítólag a brit kormánnyal is tárgyalásban van - hangzott el a hírműsorban. Az oltások beadásában éllovas Izraelben a lakosság több mint harmadának, 3,2 millió embernek van már oltási útlevele.

A magyarok is megosztottak

A magyarokat két szélsőségre osztja a vakcinaútlevelek kérdése: szinte ugyanannyian támogatják, hogy legyen ilyen új igazolvány, mint ahányan elutasítják azt. Az oltási iratot a legkevésbé - a vakcinákra még sokáig váró - fiatalok akarják, míg a leginkább az éppen sorra kerülő nyugdíjasok támogatják - derült ki a Pulzus Kutató és a Napi.hu közös kutatásának eredményéből.