Őrült tempó kell hozzá, hogy június végéig Kínában oltást kapjon 560 millió ember. A világ legnépesebb országa egyszer már bebizonyította, hogy képes hatékony járványkezelésre, most is sokféle eszközt bevet a cél érdekében.

A New York Times cikkét a Forbes szemlézte; azt írták, hogy miközben a kínaiak zöme egyáltalán nem érzi sürgősnek, hogy beoltassa magát, az embereket rá akarják bírni arra, hogy ezt mégis megtegyék.

  • Kanszu tartományban húsz versszakos költemény szól a vakcina jótékony hatásairól,
  • Pekingben ingyen adják a második fagyit, ha a vevő már túl van az oltáson,
  • Haikou városában központi utasítást kaptak a cégek, hogy érjék el a 85 százalékos átoltottsági szintet, különben akár a működési engedélyüket is elvehetik,
  • Wancheng városában viszont a gyerekek iskoláztatását és a lakhatást kockáztatja az a család, ahol nem kérnek az oltásokból.

A fenyegetések és más motiválások egyelőre működnek és hozzák a szükséges számokat: a múlt héten naponta mintegy 4,8 millió embert oltottak be, és a tempót még tudják növelni. Ha elérik a napi 10 milliós szintet, a június végére előírt 560 milliós szám is sikerülhet. Kínában 10 százalék körüli jelenleg az oltottsági szint.