Az idei év második harmada áttörést hozhat Lengyelországban a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, ha sikerült az oltások szállításának és azok beadásának tempóját felgyorsítani - írja a Business Insider Polska a kormány terveit elemezve. A sajtóorgánum szerint az oltási tervet a következő hónapokra március második felében mutatják be.

A varsói vezetés abban bízik, hogy hamarosan egyértelmű számok lesznek a birtokában arról, hogy hány dózis áll majd Lengyelország rendelkezésre a vakcinációhoz. Nem hivatalos források alapján az a hír terjedt el, hogy a második negyedévben több tíz millió adag vakcina érkezik az országba, így az optimista elemzések szerint hetente 1,5 millió embert lehet majd beoltani.

Nem minden szakember ért ezzel egyet, sokan kétlik, hogy ilyen tempót lehet diktálni. Pawel Grzesiowski, az orvosi kamara szakértője szerint Lengyelországban összesen hatezer oltási pont van, de ezek többsége nincs felkészülve a tömeges oltásra. "Attól tartok, hogy a rendszerben nincs olyan áteresztő képesség, hogy heti másfél millió embert tudjunk beoltani anélkül, hogy a nagy oltóközpontokat, például a központi kórházakat át ne szerveznénk."