Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jogszabállyal kellene garantálni, hogy a koronavírus-oltóanyagok kifejlesztése, beszerzése és elosztása átláthatóbb módon történjen - jelentette ki az Európai Parlament (EP) a csütörtökön elfogadott álláspontja után. Így a képviselők hatékonyan vizsgálhatnák az uniós vakcinapolitikát, ugyanakkor az uniós polgárokat is egyértelműbben tájékoztatni kellene a fejleményekről.

Az átláthatóság céljából az EP szerint az Európai Bizottságnak nyilvánosságra kellene hozni, hogy ki tárgyal a nevében az oltóanyagok beszerzéséről, emellett az oltóanyag-gyártókkal kötött beszerzési megállapodásokat közzé kellene tennie a közpénz-befektetések arányával és az oltóanyagok árával együtt.

Ha ezek teljesülnének, valószínűleg jobban fel lehetne venni a harcot a védőoltásokkal kapcsolatos bizalmatlanság és a dezinformáció ellen - véli az EP.

A gyógyszeripari vállalatoknak viszont a klinikai vizsgálatok eredményeinek széles körét és az azokról készült jelentéseket is ki kellene adniuk.

A képviselők szerint a következő uniós oltóanyag-szerződéseknek arra is ki kell terjedniük, hogy a védőoltások világszerte mindenhova eljussanak. Az EU-nak segítenie kell a nem uniós országokat a koronavírus-járvány legyőzésében és a gyártás útjába álló akadályok felszámolásával fel kell gyorsítania az oltási folyamatot, hogy igazságosan történjen az elosztás.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.