Lengyelországban eddig összesen 700 ezer złotyt (közel 58 millió forint) fizettek ki abból a kompenzációs alapból, amelyhez a koronavírus-oltás nyomán valamilyen egészségkárosodást elszenvedő páciensek fordulhattak – adta hírül a Notes from Poland. A legnagyobb kifizetett összeg 87 ezer złoty (7,18 millió forint) volt. Azoknak akik allergiás sokkot kaptak 3000 złotyt (248 ezer forint) utaltak, ha emiatt rendelőbe mentek, azoknak, akik kórházi ápolásra szorultak tízezer złoty (826 ezer forint) járt.

A lengyel kormány az oltási kampány előtt, 2020 végén ígéretet tett arra, hogy kompenzálni fogják azokat, akiknek az oltás károsítja az egészségét. Ezzel is javítani akarták a nem túl fényes oltási hajlandóságot. Ez a folyamat kezdődött el az év elején. A betegjogokért felelős megbízott, Bartlomiej Chmielowiec beszámolója szerint 880 kérelem érkezett kompenzációra (Lengyelországban összesen 54 millió dózis covicvakcinát adtak be).

Eddig 418 ügyet vizsgáltak át és 40 esetben találták jogosnak a kompenzációt. Ezek felében allergiás reakció okozott bajt, másik felében komolyabb dologról volt szó, amelynek nyomán a beteg kórházba került. Közülük valaki 118 napot töltött a betegágyon. Eddig csak 57 kérelmet utasítottak el és 298-at nem is vizsgáltak, mert hiányoztak a szükséges bizonyítékok a következmények és a vakcina beadásának összefüggéséről.