Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyjából egy hónappal ezelőtt a szakértők nagyra értékelték a chilei jobb-közép kormány teljesítményét az oltási kampány terén. Chile Latin-Amerikában messze az élen járt a beoltottak számát illetően, és a világon is az elsők között szerepelt. Áprilisra Izraelben a lakosság közel 60 százalékát beoltották, az Egyesült Királyságban majdnem a felét, Chilében 40 százalékhoz közelítettek, az USA-ban egyharmadnál jártak, míg például Argentínában a tíz százalékot sem érte el a beoltottak aránya – derül ki a Financial Times cikkéből.

És ekkor jött a hideg zuhany. A látványosan sikeres vakcináció nem akadályozta meg a járvány újabb felfutását az elmúlt hetekben. A napi fertőzések száma a február közepén regisztrált kevesebb mint 3500-ról április elejére 7000-re ugrott. Sehol sem rosszabb a járványhelyzet, mint Latin-Amerikában, ahol szinte minden országban felpörgött a járvány – mondta a napokban Carissa Etienne, a Pan American Health Organization (PAHO) igazgatója.

Nem várunk jelentős hatást az oltási kampánytól, illetve az átfertőzöttségtől június vagy július előtt – értékelte a helyzetet Miguel O”Ryan a Chilei Egyetem gyógyászati karának professzora, a santiagói egészségügyi minisztérium tanácsadó testületének tagja. Azt látjuk most a Föld déli féltekéjén, amit az északin az ottani országok megtapasztaltak, amikor fél éve beköszöntött az ősz, és ezzel némileg váratlanul „beköszönt” a járvány második hulláma.

Nem a kínai

Helyi szakértők szerint bár lehetne okolni a kínai Sinovac oltás viszonylag gyenge hatékonyságát a chilei helyzetért, nem valószínű, hogy ez a döntő tényező. Az ottani lakosság több mint 90 százaléka ezt a koronavírus-oltást kapta, más forrásból csak áprilisban kezdtek érkezni nagyobb szállítmányok. A brazíliai Butantan Institute januárban saját tesztjein arra a következtetésre jutott, hogy a kínai készítmény 50,4 százalékos védettséget nyújt a koronavírus-fertőzéssel szemben, miközben 100 százalékban megelőzheti a kórházi kezelést igénylő betegséget.

Ugyanakkor inkább az lehet a gond, hogy az oltások hatása késleltetett – derül ki Jarbas Barbusa, a PAHO igazgatóhelyettese szavaiból. Ahhoz, hogy a vírus terjedése leálljon, valószínűleg a lakosság 70-80 százalékát be kell oltani. Nem tudjuk, hogy pontosan mire van szükség a nyájimmunitás eléréséhez, ezért különösen fontos, hogy betartsuk azokat a szabályokat, amelyek akadályozzák a vírus terjedését.

Három körülmény

Ximena Aguilera virológus, a chilei egészségügyi minisztérium tanácsadó testületének tagja három okra vezeti vissza, hogy a jól haladó oltási kampány ellenére visszatért a járvány. Az első, hogy Chilében elkezdtek terjedni az új, fertőzőbb vírusváltozások, különösen a brazil mutáns. A második, hogy a chileiek között nőtt az érintkezések száma azt követően, hogy márciusban visszatértek a nyaralásból, ami a Föld déli féltekéjén ilyenkor ér véget. A harmadik, hogy részben bízva az oltási programban, részben belefáradva a lezárásokba nem tartották be kellő alapossággal a szociális távolságtartási szabályokat.

Végül egy további tényező, hogy a Sinovac oltás csak a második dózis beszúrása után igazán hatásos. Chilei vizsgálatok szerint két héttel azt követően, hogy ez megtörtént, 56 százalékban megvéd a koronavírus-fertőzéstől, míg az első szúrás után csak három százalék ez az arány. A kormány túl optimista volt, amikor abban bízott, hogy a sikeres oltási program megelőzi az új fertőzési hullámot – véli Eduardo Engel közgazdász

Engel társszerzője annak a jelentésnek, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány februárban azt a benyomást keltette, miszerint egy oltás várhatóan eléggé hatékony védelmet nyújt. Emiatt az emberek túlságosan elengedték magukat, könnyen vették a korlátozó szabályokat. Emellett az ország vezetése elmulasztotta a kellő védekezést az új vírusváltozatok bejutásának megelőzésére.

Nincs tuti recept

Mercedes López Nitsche a Chilei Egyetem immunológiai osztályának igazgatója lényegében csatlakozik ehhez a véleményhez. Szerinte azt gondolni, hogy a járványt meg lehet fékezni egyetlen stratégiát követve, teljes tévedés. A PAHO képviseletében Etienne ugyanezt mondja: az oltási program csak egy eleme a járvány elleni küzdelemnek. A jó hír az, hogy bár Chile a járvány újabb hullámát szenvedi el, a halálozási számok nem emelkednek olyan gyorsan, mint korábban. Ez főként annak köszönhető, hogy a legsérülékenyebbek megkapták a védettséget, ezért főként 40-es, 50-es éveikben járók betegednek le, akiknek jók a túlélési esélyeik.