Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai Sinopharm és a Sinovac vakcina elölt vírust tartalmaz, és egészen eddig a kínai állami propaganda igyekezett kétséget ébreszteni az olyan mRNS-alapú védőoltások ellen, mint a Pfizer-Biontech, vagy a Moderna. Az említett szombati konferencián ugyanakkor a járványügyi központ másik tisztviselője közölte, hogy a Kínában fejlesztett mRNS-sel dolgozó vakcinák is a klinikai tesztelés szakaszába léptek - idézi a 24.hu az eredeti AP tudósítását.

A Sinovac vakcinája 50 százalék körül van, szemben a Pfizer 97 százalékos hatékonyságával. A hivatalos tájékoztatás szerint április másodikáig Kínában 65 millióan kapták meg legalább az első vakcinát, ebből 34 millióan pedig már a másodikat is.

Gao Fu megemlítette, hogy a kínai oltóanyagok hatásossága többféle megoldással is javítható. Példaként említette az adagolás, és a két oltás között eltelt idő újragondolását, az ismétlő oltások számának növelését. (Az Egyesült Arab Emírségekben pedig már régebb óta három adagot adnak be a Sinopharmból.) Szerbiában pedig már vizsgálják, hogy egyes esetekben - főként 60 év feletti férfiaknál - miért nem alakult egyáltalán védettség. Itt is egy harmadik ismétlőoltással próbáltak javítani az immunizáltságon. Maga a gyártó China National Pharmaceutical Group március 28-án közölte, hogy bizonyos esetekben nem indul be a védettséget jelentő antitest-termelés, ezért folyamatosan ellenőrzik ennek okát a külföldi oltási kampányok alapján.

A Sinopharm-oltások kapcsán azt fontos hangsúlyozni, hogy eleve sokáig tart, míg a védettség kialakul: az első oltást 28 nappal követően beadott második dózist követő szintén 28 napon belül indul meg biztosan az antitest-termelés a szervezetben és alakul ki a védettség a koronavírus ellen. Tehát az első injekció után 60 napig az oltottaknak úgy érdemes viselkedniük, mintha még egyetlen vakcinát sem kaptak volna!

A két kínai állami tulajdonú gyógyszergyártó, a Sinovac és a Sinopharm által készített oltóanyagokat a külügyminisztérium szerint a világ 22 országába exportálták, köztük Mexikóba, Törökországba, Indonéziába, Magyarországra, Brazíliába és Törökországba. Itthon - az április 9-i adatok alapján - közel 750 ezer kapott Sinopharm-vakcinát, ráadásul ez a legdrágábban vett készítmény, amelynek darabjáért 30 eurót és 5 százalékos áfát fizetett a magyar kormány egy közbeiktatott magyar beszerzőcégnek.

A hivatalos közlések szerint Orbán Viktor kormány- és Áder János államfő is Sinopharm-oltást kapott.