Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban csak az adott cég jóindulatától függ, adnak-e fizetést arra az időre, míg a náluk dolgozók a koronavírus ellen beoltatják magukat - írja a Business Insider Polska. Igaz, az is tőlük függ, adnak-e bónuszt annak az alkalmazottnak, aki ezt magától megteszi. Mindez azért lehetséges, mert koronvírus-oltás nem kötelező.

A jelenleg érvényben lévő törvények szerint a munkából kivett szabadnap csak azt a dolgozót illeti meg, aki a kötelező védőoltást adatja be magának. Ezért gond, hogy a koronavírus-fertőzés elleni vakcina beadatása egyelőre nem tartozik ezek közé. Más kérdés, hogy május 4-étől minden munkahely bejelentheti oltásra alkalmazottait.

Ez azt is jelenti, hogy a munkaidőben való elmenetel a koronavírus elleni oltásra veszteséget jelenthet a dolgozónak. Az illetékes minisztérium szerint annak sincs semmi jogi akadálya, hogy a munkaadó elbocsássa azt a dolgozóját, aki munkaidőben távozik az oltás miatt. Annak sincs akadálya ugyanakkor, hogy erre az időre kifizesse a munkabért. A minisztérium hangsúlyozza, hogy ez ugyanakkor csak tovább terheli a cégeket, amelyek a járvány miatt amúgy is nehéz helyzetben vannak.